Укида се ПДВ на хлеб у Црној Гори

ПОДГОРИЦА: Влада Црне Горе је подржала Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, који су Скупштини поднели посланици социјалдемократа, а којима је предвиђено да се промет хлеба опорезује по стопи од нула одсто, а увоз ослободи од плаћања ПДВ-а до краја године.
hleb, pixabay
Фото: pixabay

У образложењу разлога за привремено укидање ПДВ-а на хлеб и увоз наводи се да је агресија Русије на Украјину веома негативно утицала на економска кретања у Европи, на нестабилност тржишта и раст цена, посебно основних животних намирница, преноси портал ЦдМ.

“Последице таквих негативних економских тенденција су итекако присутне и у Црној Гори, као малој, отвореној и високо увозно зависној економији, што је резултирало драстичним растом цена појединих прехрамбених производа, који је у појединим случајевима ишао и до 75 одсто, док се сличан тренд очекује и у наредном периоду”, пише у образложењу.

Додаје се да, према најавама из пекарске индустрије, недавно умањење стопе ПДВ-а на брашно, уље и со неће утицати на умањење цење хлеба, будући да су трошкови пекарима суштински остали исти с обзиром на то да они неће плаћати ПДВ на брашно, али неће имати ни право на повраћај ПДВ-а, док ће трговци имати исте трошкове као и до сада.

“Зато је једини одржив начин за умањење цене хлеба умањење стопе ПДВ-а на хлеб са 7,0 на нула одсто”, наводе посланици СД-а, чији предлог подржава влада.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести