Уместо 15 водопривредних предузећа, имаћемо четири

Уме­сто 15 во­до­при­вред­них пред­у­зе­ћа, има­ће­мо че­ти­ри: “Га­ло­ви­ца” у Бе­о­гра­ду, “Се­вар­на Бач­ка” у Су­бо­ти­ци, “Сред­њи Ба­нат” у Зре­ња­ни­ну и “Ду­нав- Та­миш “у Пан­че­ву. Вест је об­ја­вље­на ове се­ди­ми­це, по­што је та­ко од­лу­чи­ла Вла­да Ср­би­је .
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

У из­ја­ви за “Днев­ник”, ди­рек­тор “Се­вер­не Бач­ке” Алек­сан­дар Ђу­рич­ко­вић ка­зао је да је пред­у­зе­ће ко­је во­ди до­би­ло кров­ну над­ле­жно­аст над во­до­при­вред­ним пред­у­зе­ћи­ма по­што су са­да у са­ста­ву “Се­вер­не Бач­ке”: “За­пад­на Бач­ка”, чи­је је се­ди­ште би­ло у Сом­бо­ру, “Ду­нав Ти­са”,” Сред­ња Бач­ка” (Бе­чеј)и “Бач­ка” (Вр­бас).

- Тре­нут­но ра­ди­мо на стра­те­ги­ји ор­га­ни­за­ци­је об­је­ди­ње­ног по­сло­ва­ња – ка­зао је ди­рек­тор и на­вео да “Се­вер­на Бач­ка” тре­нут­но има 42 за­по­сле­на, а у но­вом си­сте­му би­ће ви­ше од 200 љу­ди.

По ре­чи­ма ди­рек­то­ра Ђу­рич­ко­ви­ћа, од­лу­ка о укруп­ња­ва­њу во­до­при­вред­них пред­у­зе­ћа пред­ста­вља иза­зов.- Од­лу­ка је до­не­та у на­ме­ри да се ус­по­ста­ви ква­ли­тет­ни­ји си­стем и функ­ци­о­нал­ни­ја ор­га­ни­за­ци­је, па већ на про­ле­ће до­го­ди­не оче­ку­је­мо да се при­ка­же бо­љи­так у по­сло­ва­њу.

Ђу­рич­ко­вић ка­же да вла­снич­ке тран­сфор­ма­ци­је “Се­вер­не Бач­ке”ни­је би­ло, а ка­ко су до сад по­сло­ва­ла пред­у­зе­ћа ко­ја ће би­ти са­да у са­ста­ву “Се­вер­на Бач­ка” још не­ма од­го­вор јер тек тре­ба да се об­је­ди­не пред­у­зе­ћа и до­би­је увид у њи­хов би­ланс.


Ко ће с ким

“Ши­ди­не” (Шид), “Хи­дро­срем” (Срем­ска Ми­тро­ви­ца) и “Са­ва” (Ша­бац) би­ће при­по­је­не “Га­ло­ви­ци”.

Во­до­при­вред­на фир­ме “Гор­њи Ба­нат” (Ки­кин­да) би­ће под ка­пом во­до­при­вред­ног пред­у­зе­ћа “Сред­њи Ба­нат”, а пред­у­зе­ћа “По­ду­на­вље” (Ко­вин) и “Ју­жни Ба­нат” (Вр­шац) при­по­је­на су во­до­при­вред­ном пред­у­зе­ћу “Та­миш-Ду­нав”.


Укруп­ња­ва­ње во­до­при­вред­них пред­у­зе­ћа чи­ја је де­лат­ност од оп­штег ин­те­ре­са, спро­во­ђе­ње од­бра­не од по­пла­ва и дру­гих штет­них деј­ста­ва од во­де, одр­жа­ва­ње ре­гу­ла­ци­о­них си­сте­ма за од­вод­ња­ва­ње и на­вод­ња­ва­ње, пра­ће­ње ста­ња вод­них обје­ка­та… на­ја­вио је, под­се­ћа­мо, на по­чет­ку ове го­ди­не др­жав­ни се­кре­тар за при­вре­ду Дра­ган Сте­ва­но­вић, баш ка­ко је са­да и учи­ње­но, да ће­мо има­ти че­ти­ри ве­ли­ка во­до­при­вре­да пред­у­зе­ћа.

Ка­ко ће оне убу­ду­ће при­вре­ђи­ва­ти, Сте­ва­но­вић је та­да из­ја­вио да ће то вре­ме по­ка­за­ти. Пре об­је­ди­ња­ва­ња су та­во­ри­ле, би­ло је по­ку­ша­ја пре две го­ди­не да се при­ва­ти­зу­ју во­до­при­вред­на пред­у­зе­ћа у Ба­на­ту , али се од­у­ста­ло од то­га, јер је то тра­жи­ло Ми­ни­стар­ство по­љо­при­вре­де.

Пре­ма по­да­ци­ма Ми­ни­стар­ства при­вре­де од 31. де­цем­бра 2019. го­ди­не, укуп­на вред­ност ка­пи­та­ла ба­нат­ских пред­у­зе­ћа: “Сред­њи Ба­нат”, ”Та­миш Ду­нав, “По­ду­на­вље” и “Ју­жни Ба­нат” про­це­ње­на је на 412 ми­ли­о­на ди­на­ра. Нај­вред­ни­је је би­ло пред­у­зе­ће “Сред­њи Ба­нат”, чи­ја је вред­ност ка­пи­та­ла би­ла 143 ми­ли­о­на ди­на­ра, а нај­ма­ње ка­пи­та­ла има­ло је во­до­при­вред­но пред­у­зе­ће “По­ду­нав­ње”, чи­ја је имо­ви­на из­но­си­ла кра­јем 2019. го­ди­не из­над 83 ми­ли­о­на ди­на­ра.

З. Де­лић
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести