Уместо Мишленове звезде, у Србију стигле (само) препоруке гастро водича

Мада се са нестрпљењем очекивало који ће ресторан у Србији понети чувену Мишленову звезду јер имамо ресторане за које се сматра да имају врхунску услугу и храну, остали смо без ње.
restoran kuvanje
Фото: pixabay.com

Наиме, ниједан ресторан ове године није добио највеће признање у гастрономском свету Мишленову звезду, својеврстан Оскар за кулинарство, који се заслужује захваљујући престижној понуди и услузи. Није лако доћи до Мишелнове звезде јер је за то потеребно много рада, труда, улагања - и у ресторане и у особље, а о томе сведочи и то што су земље у нашем суседству, у којима је туризам далеко развијенији него код нас, ово признање стигло у свега неколико ресторана. Наиме, у Хрватској Мишленову звезду има седам ресторана, а у Словенији два.

Иако је Србија, за сада, остала без Мишлена, направљен је значајан помак јер је у првом Мишленовом водичу за Београд препоруку добило чак 14 ресторана. Дакле сви су у престоници, али су Мишленови инспектори обилазили и ресторане у другим градовима и туристичким местима у нашој земљи.

Разлог зашто ниједан ресторан није добио Мишленову звезду је једоставан - ниједан не испуњава строге критеријуме у припреми хране (Георги Генов)

- Разлог зашто ниједан ресторан није добио Мишленову звезду је једоставан - ниједан не испуњава строге критеријуме у припреми хране - казао је за “Дневник” директор удружења Хорес Георги Генов, који је својевремено изјавио да би за нашу земљу био велики успех да ово признање добије бар један ресторан јер би то значило да су задовољени високо стандарди у области угоститељства и ресторатерства који обезбеђују да се добије престижно признање.

Фото: pixabay.com

„Бела река” нуди органске производе с Хомоља

Од 14 ресторана који су се нашли у Мишлен водичу за Београд, ресторан “Iva New Balkan Cuisine” добио је ознаку „Биб” гурман. То, заправо, значи да је ресторан врхунског гастрономског квалитета, који нуди одличну вредност за уложени новац.

Београдски ресторани који су сврстани у категорију препоручених су: “Салон 1905”, “Гушти мора”, “ЈаМ”, “Енсо”, “Хома”, “Магелан”, “The Square”, “1903”, “Ebisu”, “Comunale Cafè e Cucina”, Мезесторан „Двориште” и “Langouste”, као и ресторан “Бела река”. Ресторан “Бела река” посебно је препознат јер у припреми хране користи органске производе високог квалиетета с Хомољских планина.


– Долазак Мишленових инспектора свакако је част за домаће угоститељство и угоститеље у чијим су локалима они били - ненајављено, као обични гости, али с истанчаним оком које запажа детаље, мирис и укус хране, који добро памте различите врсте хране и могу да их упоређују приликом доношења одлуке. Наиме, одлуку о томе који ће ресторан добити Мишленову звезду доноси се заједнички, када се сви инспектори који су били на терену састану - истиче Генов.

По његовим речима, сада је пред домаћим угоститељима нови задатак - да се усавршавају и да наредних годину дана унапреде ниво и квалитет услуге и хране коју нуде гостима. Наиме, тада ће Мишленови инспектори поново бити у Србији како би оценили квалитет услуге у ресторанима у које ће, опет, доћи као обични гости.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести