Уплаћена помоћ за самосталне раднике у култури

БЕОГРАД: Новчана помоћ уплаћена је данас у износу од по 90.000 динара нето, као и припадајући доприноси, за укупно 777 самосталних радника у култури разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена та помоћ, изјавио је министар финансија Синиша Мали.
dinari_2_6
Фото: Dnevnik.rs

За ову врсту помоћи, додао је министар, издвојено је око 83,3 милиона динара.

Мали је прецизирао да је новац данас пребачен удружењима, а да ће та удружења уплатити новац члановима на које се ова мера помоћи односи.

Ова мера се, додао је, односи на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

Настављамо са спровођењем трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса. Следи нам и уплата пуне минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције. Они су пуну минималну зараду добили у јулу месецу, а 16. августа ће им бити уплаћена још једна, рекао је министар Мали.

Истичући да се још једном потврдило да држава на време испуњава све обавезе, Мали је рекао да се по планираној динамици настављају исплате помоћи грађанима и привреди у оквиру трећег пакета.

Он је навео да ће аутопревозници крајем августа добити пету рату секторске помоћи.

Нагласио је и да ће пензионери у септембру добити помоћ у висини од 50 евра, као и да ће сви пунолетни грађани у новембру добити по 30 евра, а затим у децембру и додатних 20 евра.

То значи да ће пензионери до краја године од државе добити укупно 100 евра, а сви остали пунолетни грађани по 50 евра. Осим тога, ту је и нова мера подршке за наше најстарије суграђане, који ће почетком следеће године добити по 20.000 динара, навео је министар финансија.

Према његовим речима, финансије Републике Србије су у потпуности стабилне, а економски резултати које наша земља постиже су веома добри.

Министар је подсетио да је привредни раст у првој половини ове године износио 7,5 одсто, а да је јавни дуг на крају јуна износио 55 одсто БДП-а.

Захваљујући добрим економским резултатима имамо простора за повећање плата и пензија, за повећање минималне цене рада, као и за најновију меру подршке пензионерима од по 20.000 динара. Држава је ту за своје грађане и континуирано их подржава и то је политика од које нећемо одустати, закључио је министар финансија, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести