Управа царине РС: Царинске пломбе су исправне

НОВИ САД: Управа царина Републике Србије, поводом учесталих жалби возача превозничких фирми које се баве међународним транспортом, у којима указују на то да имају велике проблеме с царинском администрацијом Републике Хрватске због наводно неисправних српских царинских пломби, демантује те наводе, наводећи да су неистинити и неутемељени.
teretnjaci batrovci, tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

Возачи превозничких фирми се жале да због наводне неисправности царинске пломбе плаћају високе казне, иако је приликом прегледа хрватских царинских службеника утврђено да је с товаром све у најбољем реду и да је роба колетарно и комадно била у сагласности с пратећом документацијом. Међу жалбама има и оних у којима се тврди да хрватски цариници намерно физички оштећују царинска обележја и наплаћују високе казне.

Управа царина Србије ће сваки пријављени случај детаљно испитати, утолико пре што се важеће процедуре приликом постављања царинских облежја строго поштују, казала је помоћница помоћница директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић. По њеним речима, да би се искључила и најмања могућност таквих ситуација у будућности, контрола на свим испоставама и граничним прелазима с Хрватском биће појачана.


Врста обезбеђења товара

Помоћница директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа Соња Лазаревић нагласила је да је царинска пломба врста обезбеђења да товар неће бити отваран док он не стигне на одредиште. По њеним речима, пломбу на товарни део камиона постављају искључиво царински службеници, који су дужни да провере да ли је правилно постављена и чврсто затворена.


Пломбе које користи Управа царина набављене су половином 2015. године и до сада ниједна од наших царинарница није имала рекламацију на њих, тако да генерализација и паушалне оцене да су лошег квалитета не стоје, нагласио је начелник Одељења за анализу и управљање ризиком у Управи царина Раде Кнежевић.  Како је казао, свака царинска пломба обележена је јединственим бројем те је механизам утврђивања одговорности врло једноставан, а могућност злоупотребе сведена на најмању могућу меру.

Истовремено, Удружење “Међународни транспорт” је издало упозорење превозницима да заобилазе Хрватску и да бирају алтернативне правце преко Мађарске и Словеније.

Разлог, дневно им се с истим проблемом јавља по неколико превозника тражећи заштиту и помоћ.

Последњих недеља је проблем с хрватским цариницима, који „намерно физички оштећују пломбе, а потом наплаћују казне од по 2.000 евра, је кулминирао.

"Папрене" казне за, како кажу, исправне пломбе је до сада платило неколико стотина српских превозника.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести