Управници зграда не могу да раде шта хоће

НОВИ САД: Потребна је јача активност инспектора да би се предупредили и отклонили проблеми при обради личних података власника станова које обрађују управници зграда, оценио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.
zgrade dnevnik arhiva.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено на сајту повереника, управник стамбене заједнице треба да прикупља податке од самих власника и закупаца, али то често није случај, што отвара проблеме истинитости и ажурности тих података и њиховог заснивања на веродостојном извору.

Додаје се да би управници податке које обрађују, односно име, презиме и јединствени матични број, морали да користе само за спровођење неопходних послова, попут наплате трошкова за текуће одржавање зграде, док се дешава да те податке често користе у друге сврхе, на недопустив начин.

„Тако, на пример, на огласној табли управници објављују износе које дугују поједини власници станова“, навео је повереник.


Почела провера

Иако је рок за регистрацију стамбених заједница истекао 12. децембра прошле године, велики број зграда још увек није пријављен па је Комунална инспекција почела да проверава да ли су грађани регистровали своје стамбене заједнице и одабрали управнике зграда. За сада ће инспектори  излазити на терен превентивно, односно, грађани ће имати прилику да региструју своје зграде у року од 30 дана пре него што им буде прописана казна. Након казне следи и принудна управа, што подразумева да општина додели згради управника чије ће услуге грађани плаћати, а накнаду за управника треба да одреди јединица локалне самоуправе.


Повереник је додао да тренутно спроводи поступак надзора јер се у неким општинама обрађују и подаци о бројевима личних карата власника станова, а у неким не.

Повереник подсећа на то да је у време усвајања Закона о становању апеловао на то да се још једном преиспитају решења којима се обрада велике количине личних података грађана поверава до тада непостојећој структури управника.

Додаје да је поводом програма обуке професионалних управника који је спроводила Привредна комора, упозоравао на то да програм обуке ни у једном делу не обухвата питања заштите података о личности. 

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести