УСАИД: Коначно доступан регистар свих непореских намета

БЕОГРАД: У оквиру УСАИД Пројекта подршке регулацији парафискалних намета, који се спроводи у периоду од јануара 2017. до јануара 2019. године, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), развијен је регистар свих непореских намета у Републици Србији које плаћају физичка лица, предузетници и правна лица, изузев судских такси које нису биле предмет укључивања. 
usadi
Фото: Ilustracija

Овај регистар по први пут излази у сусрет бројним захтевима привреде и обвезника да се на једном месту систематизују све накнаде, таксе, парафискални намети, плаћања, обавезне чланарине, и све друге форме које се наплаћују у Србији, саопштио је УСАИД. 

Наиме, систем непореских намета у Србији има озбиљне недостатке који се огледају у томе да омогућава увођење парафискалних намета - де факто пореза, али под другим именом и непореских намета чија је висина битно већа од јавне услуге или коришћења јавног добра које се добија заузврат. 

Поред тога, врло је нетранспарентан, ствара неизвесност и трошкове привреди и грађанима јер висина непореских намета није утврђена законом и релативно лако се може мењати. 

Сада, по први пут у Србији, захваљујући подршци УСАИД-а, направљен је јединствени регистар свих непореских намета који ће приведи и грађанима омогућити да се на једноставан начин информишу шта све постоји од обавеза и на који начин се оне измирују. 

Регистар је доступан на интернет страници пројекта парафискали.рс и налази се у рубрици „Регистар непореских намета“. 

Њему могу приступити без ограничења сва заинтересована лица и вршити претраге у складу са својим потребама и интересовањима. Сваки непорески намет је детаљно описан кроз 17 различитих параметара који описују стварну природу намета, законски оквир, износе који се плаћају, надлежне органе, расподелу прихода, обвезнике па све до уплатних рачуна. 

Такође, одређене карактеристике намета су повезане и са релеватним подзаконским актима, тарифницима, и слично, у циљу још лакшег информисања заинтересованих страна. 

До краја пројекта, на бази овог регистра биће развијен и портал - интернет регистар са софтверском апликацијом који би требало да омогући и додатне функционалности. У плану је да га након завршетка пројекта преузме Министарство финансија и настави њиме да управља и да га користи у процесу регулације непореских намета. 

Овај регистар ће несумњиво помоћи пре свега привреди у унапређењу транспарентности система непореских намета у Србији, и њиховом усклађивању са законском регулативом у тој области, а представља нешто на чему је привреда инсистирала годинама уназад. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести