Ускоро позив за кредитирање привреде под бољим условима

КОПАОНИК: Шефица Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре изјавила је данас да ће та финансијска институција ускоро објавити позив банкама у Србији да пласирају средства привредницима под повољнијим условима, а за које је гаранције обезбедила Европска унија.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Негре је у изјави Танјугу навела да гаранција Европске уније износи 10 милиона евра.
"То је гаранција коју ми спроводимо као финансијска институција Европске уније. Јако брзо ћемо објавити позив свим банакама у Србији које су заинтресоване да се кандидују како би могле да пласирају та средства. Ми ћемо омогућити да они финансирају привреднике по нижим каматним стопама, односно по бољим условима", рекла је Негре.

Негре која учествује на Копаоник бизнис форуму приметила је да су представници владе говорили о смањењу незапослености младих и истакла да ЕИБ ради управо на томе, те да су гаранције ЕУ један од начина да се подстакне запошљавање.
"Ми пласирамо средства кроз комерцијалне банке и покушавамо да их мотивишемо да улажу, односно да кредитирају оне предузетнике који ће младима обезбедити, или неки тренинг, или запослење", рекла је Негре.

Она је навела да ЕИБ има доста "широке" критеријуме када се говори о младима, јер, како каже, у овом региону су млади и они старији од 25 година.
"Имамо доста широке критеријуме који би олакшали привредницима да их ангажују", указала је она.
На песимистичне изјаве да ће Србији бити потребно много времена да достигне стандард земаља ЕУ, Негре каже да сви треба да се фокусирају на оно што могу да ураде да такве процене постану оптимистичније.

Она је истакла да треба тежити томе да се повећају капиталне инвестиције које сада износе четири одсто буџета.
Тај проценат, како каже, јесте побољшање, али је мање развијеним земљама неопходно да проценат износи између шест и осам одсто како би достигле развијеније земље.

Негре је подсетила да је ЕИБ један од највећих финансијера српске привреде и да је од 2001.године уложено преко 5,5 милијарди евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести