Ускоро реконструкција пруге Београд - Загреб?

БЕОГРАД: Србија и Хрватска су започеле разговоре о реконструкцији пруге Београд - Загреб у дужини од 412 километара, на железничком Коридору 10, како би се две земље додатно повезале. 
pruga radovi
Фото: Tanjug (video, arhiva)

Председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић су у Загребу начели ту тему, а ресорна министарства су усагласила оквир за протокол о сарадњи на пројекту реконструкције пруге, који би требало да буде потписан у наредних десетак дана.

Део пруге кроз Србију је дуг 116 км и према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре планирана је реконструкција оба колосека на целој деоници Голубинци - Шид, одсносно до границе с Хрватском, као и модернизација дела од Руме до Шида.

Процењена вредност радова у Србији је око 250 милиона евра.

Привредници поздрављају почетак разговора о обнови пруге и поручују да интензивирање желеничког саобраћаја може да допринесе економском развоју две земље.

Према неким подацима из 1938. године, путовање возом од Београда до Загреба је трајало само четири сата, док је сада због лошег стања пруге потребно око седам и по сати.

Претходних година најкраће време између Загреба и Београда забележено је 2013. године, када је износило 6 сати и 37 минута и тада је само један воз директно саобраћао на тој рути.    

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести