Усвојен нови Царински закон и Закон о царинској служби

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је на данашњој седници нови Царински закон, као и Закон о царинској служби. 
Carinik/Uprava carina
Фото: Управа царина

"Очекује се да сет реформских закона које је Скупштина Србије усвојила, а међу којима се налазе и поменута два, допринесу даљем подизању животног стандарда грађана и интензивнијем економском напретку земље", наводи се у саопштењу Управе царина. 

Новим Царинским законом, кажу, постигнут је изузетно висок ниво усаглашености са новим Царинским законом ЕУ, што је, осењују, веома важно за преговарачко Поглавље 29 - Царинска унија. 

Кључна измена, подсећају, односи се на комуникацију између царине и приватног сектора, која ће се убудуће обављати електронским путем. 

"Аутоматизацијом царинских поступака смањују се трошкови пословања, што доприноси већој конкурентности наших предузећа. Такође, аутоматизацијом се подиже ниво безбедности, ниво наплате и прилив средстава у државни буџет, што се директно одражава на бруто национални доходак и стандард свих грађана".

У Царини објашњавају да су новина и одредбе које се односе на царински дуг, а које се сада налазе у почетним поглављима закона, што, оцењују, указује на изузетну важност финансијског аспекта у поступку примене царинских прописа. 

Уведена је и нова подела царинских поступака на стављање робе у слободан промет, посебне поступке и извоз, а установљено је и обавезно обезбеђење за већину царинских поступака. 

Рок у коме роба може да буде у привременом смештају је повећан са 20 на 90 дана, а прописан је и укупан рок од 10 година у којем роба може остати у поступку привременог увоза. 

Оснажен је и институт овлашћеног привредног субјекта, а уведена су и нова царинска поједностављења - централизовано царињење и самопроцена. 

Када је реч о Закону о царинској служби, њиме се регулише рад и организација Управе царина, као и овлашћења царинских службеника. 

Новине у закону се односе на овлашћења у вези са обављањем послова накнадне и унутрашње контроле, што досадашњим прописима није било регулисано. 

Законом о царинској служби је утврђено и право на корективни коефицијент посебним категоријама царинских службеника и то онима који су распоређени на радна места разврстана у звања млађи царински надзорник, царински надзорник, млађи царински прегледач и царински прегледач (са средњом и вишом стручном спремом на пословима прегледа робе и царинског надзора и контроле у путничком промету) и царинским службеницима који у оквиру послова радног места имају овлашћење за ношење и употребу оружја. 

Они ће имати право на увећање основног коефицијента у висини од 20 процената, каже се у саопштењу. 

"Реч је о царинским службеницима који раде на граничним прелазима, робним испоставама и у контролним службама, под посебним условима рада и чији је посао по природи ризичан по безбедност и здравље". 

То су службеници који раде у сменама, суботом, недељом и празницима, и који су изложени свим временским условима због рада на отвореном, токсичним издувним гасовима, као и зрачењу - уколико је реч о службеницима који контролишу рад царинских мобилних скенера, наводи се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести