Утва прави авионе за Американце

Америчка компанија Ставати Аероспејс и Југоимпорт-СДПР, склопили су уговор за развој и производњу новог једномоторног авиона намењеног за цивилно тржиште.
logo_utva_pancevo
Фото: Dnevnik.rs

Овај авион, кажу, производиће се у фабрици "УТВА АИ" из Панчева, а, према плановима америчке компаније, продаја овог типа авиона је намењена за комерицијално светско тржиште.

Како кажу у Југоимпорту, америчка компанија Ставатти је преузела обавезу за маркетиншке активности као и продају новог једномоторног авиона превасходно на америчком тржишту. 

Уговору је претходило потписивање међусобног „Договора о стратешком партнерству и дугорочној пословно-техничкој сарадњи“, априла ове године између Ставатија, Југоимпорта и УТВЕ из Панчева. 

Фабрика УТВА, у којој ће бити производња новог једномоторног авиона, је основана 1937. године и до сада је произвела преко 900 авиона разних типова за домаће тржиште и за иностране купце. 

Током деведесетих је сарађивала и производила одређене делове за потребе америчке компаније Боинг. Потписивањем овог уговора предвиђа се модернизација и проширење капацитета фабрике у Панчеву.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести