Уведена евиденција извозника воћа и поврћа у Русију

БЕОГРАД: Влада Србије донела је уредбу о евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију, којом се прописује евиденција извозника воћа и поврћа у свежем стању са високим фитосанитарним ризиком, њихове обавезе као и потребна документација за евидентирање, објављено је данас на Интернет сајту Владе.
voce povrce
Фото: pixabay.com

Према уредби, коју је Влада усвојила на седници у четвртак, у евиденцију извозника може бити уписано правно лице које има у власништву или у закупу хладњачу капацитета најмање 500 тона за воће и 200 тона за поврће.

Услов је и да фирма има сопствену или уговорену производњу воћа и поврћа, простор за класирање и паковање, за фитосанитарни преглед, са радним столом и осветљењем, као и запослено стручно лице одговорно за заштиту биља, које има високо образовање пољопривредне струке.

Према уредби, сваку пошиљку воћа и поврћа пореклом из Србије која се извози у Русију мора да прати фитосанитарни сертификат и декларација о безбедности прехрамбених производа биљног порекла.

Дрвени материјал за паковање дебљи од шест милиметара мора бити третиран и означен у складу са Уредбом о условима за третирање и обележавање дрвеног материјала и у складу са међународним стандардом за фитосанитарне мере ИСПМ 15.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести