ВЕЋ СЕ ТРАЖЕ РАДНИЦИ ЗА ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ У РЕГИОНУ Собарице, конобари и кувари могу да зараде и до 2.500 евра НАЈВИШЕ ПОНУДА ЗА ПОСАО У ХРВАТСКОЈ

Иако је тек половина фебруара и до летње сезоне има још довољно времена, послодавци у државама у нашем окружењу већ су почели да се припремају и окупљају раднике - јер имати доброг и искусног радника веома је важно за посао па послодавци гледају унапред.
d
Фото: pixabay.com/dnevnik.rs

За сада су најтраженији кадрови у угоститељству и то на дестинацијама где је током туристичке сезоне радник више увек потребан - Хрватска, Црна Гора и Грачка, али се траже и радници других профила, пре свега, грађевинске струке, трговци...

Услови које послодавци нуде веома су слични, па су, готово без разлике, радницима током сезоне обезбеђени смештај и исхрана, али и све што је потребно за легалан рад радника који су се из Србије - радна и боравишна дозвола. Зараде се разликују од врсте посла који се ради, радног времена, земље у којој се ради...

По речима директора новосадске Агенције за запошљавање „Агава” Петра Драгичевића, полако крећу понуде за попуну радних места током летње сезоне. Најавише их је у угоститељству и то за рад у Хрватској, потом следе понуде за ангажман у Црној Гори и Грчкој, а у овој делатности нуди се и посао у Немачкој.

Највише послова се нуди у угоститељству и то за рад у Хрватској, потом следе понуде за ангажман у Црној Гори и Грчкој, а и у Немачкој

- Потражња сезонске радне снаге ове године је започела нешто раније него што је то уобичајено јер је католички Ускрс већ крајем марта и очекује се да ће на морским дестинацијама већ тад бити гостију -  каже Драгичевић. - Наравно, највише се тражи кадар у угоститељству - кувари/це, помоћни кувари/це, роштиљ мајстори, пица мајстори, собари/це, конобари/це...

Фото: Pixabay.com

10 дана довољно да се добије дозвола за рад у Хрватској

По његовим речима, услови за ангажаман радника из Србије у Хрватској од прошле године су једноставнији и радне и боравишне дозволе лакше и брже се добијају па, у просеку, све буде готово за најдуже 10 дана. Када је реч о зарадама за предстојећу летњу сезону, наш саговорник каже да су нешто више него лани. 

- Зараде су, у односу на прошлу летњу сезону, повећане, па у овој земљи кувари/це могу зарадити од 2.000 до око 2.200 евра, па и до 2.500 евра, пица и роштиљ мајстори зарађују око 1.500 евра, помоћни радници у кухињи од 1.000 до 1.300 евра, собарице 1.200 евра, а зарада конобара зависи од договора и креће од 1.000 евра, плус бакшиш - истиче Драгичевић.


Има посла и за грађевинце

Посла током сезоне има и за раднике грађевинске струке - молере, фасадере, гипсаре, тесаре... а огласа за њихов ангажман има доста. За посао грађевинског радника у Хрватској могу се пријавити особе старе од 18 до 60 година, а за све послодавце приоритет су, наравно, радници с искуством. Колико ће се сати радити ствар је договора, а сатница се креће у распону од пет до 10 евра, у зависности од профила радника, а обезбеђени су радна и боравишна дозвола, смештај и два оброка .

И за оне који су заинтересовани да се као грађевински радници током сезоне запосле у Немачкој има доста понуда. Наравно, сатница је у овој земљи виша него у Хрватској и креће се од око 13 до око 22 евра, у зависноти од радног места, а уз радну и боравишну дозволу радницима је обезбеђен смештај. 


Фото: Pixabay.com

Он указује да су радници у угоститељству потребни и у Црној Гори и напомиње да су у тој држави плате нешто мање него у Хрватској, а да су услови рада слични.

- Све се више траже радници и у Грчкој, у којој се, баш као и у Хрватској, од ове године лакше добијају боравишне и радне дозволе за сезонски ангажаман.   Грчкој се, махом, тражи особље за рад у луксузним хотелима, на југу ове земље - Атини, острвима... Плате и услови рада слични су као у Хрватској, а уз одговарајуће квалификације потребно је и знање језика, међу којима се енглески подразумева - каже Драгичевић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести