Већ смо резервисали 300 млн кубика у ЛНГ терминалу у Александрополису

БЕОГРАД: Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да је Србија већ резервисала 300 милиона кубика гаса у ЛНГ терминалу за течни природни гас у грчкој луци Александрополис.
bajatovic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Бајатовић је рекао да ће наша земља диверсификовати изворе снабдевања гаса, с обзиром да је Србији, поред две милијарде кубика гаса које купујемо по нафтној формули од Русије на основу договора председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина, потребна још милијарда кубика гаса како бисмо били потпуно безбедни по сваком основу и могли да производимо електричну енергију.

Челник Србијагаса је рекао за телевизију Прва да у Бугарској од Варне до Софије и од Београда до Ниша је мали капацитет гасовода и да ће морати да буде проширен, како бисмо набављали гас и из тог правца.

Па ћемо радити велико проширење нарендим годинама. Имаћемо фактички могућност да набављамо гас из аустријског чворишта Баумгартен, затим преко Мађарске, Бугарске и Грчке. Такође, имаћемо  приступ грчким ЛНГ терминалим Ревитаузо и Александрополис. Мислим да ће терминали бити готови ове године и да можемо већ да имамо неке ефекте. Можда нешто уштинемо и с гасовода ТАП (Трансјадрански) и ТАНАП (Трансанадолијски), казао је Бајатовић.

Он је напоменуо да не зна да ли смо у стању да потпишемо неке дугорочне уговоре, али да бисмо могли да узимамо неке вишкове од трговаца који потичу од балансирања система или ако неке компаније банкротирају, па нико не преузима тај гас.

Кад стартује ЛНГ терминал Александрополис, ми смо као Србија већ резервисали 300 милиона метара кубних, казао је Бајатовић.

Он је додао да смо, поред гаса који купујемо од Руса по нафтној формули, купили додатних 600 милиона кубика, како је рекао, нешто од микса са Русима који је износио 70 одсто берзанске цене ТТФ, а 30 одсто по нафтној  формули.

То је била нешто нижа цена од берзанске, купили смо нешто и на берзи, што смо пре свега ускладиштили у Мађарској. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести