ВЕЛИКА УЛАГАЊА У ПУТНУ МРЕЖУ У ПОКРАЈИНИ 100 милиона евра за километре новог асфалта војвођанских путева, РАДОВИ У ПУНОМ ЈЕКУ (ФОТО/ВИДЕО)

Развој инфраструктуре и равномерно улагање у све делове земље представља један од најважнијих приоритета Србије.
v
Фото: Dnevnik.rs/С. Шушњевић/Ђ. Радивојевић

У предходном периоду велике суме новца су уложене у изградњу и обнову путева. Према подацима Министарства грађинарства, саобраћаја и инфраструктуре на територији Србије радови су завршени на 224 километра путева, а у току су на 460 километара и укупна вредност пројекта је 258 милиона евра. Локалне самоуправе су добиле 1,75 милиона евра за подршку у примени напредних технолошких решења у области друмског транспорта и саобраћаја, а градови и општине у Војводини које су добиле новац на конкурсу су Кикинда, Сомбор, Суботица, Кула и Апатин. Министар грађинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је раније истакао да се ради на бројним локацијама, а уложено је око 100 милиона евра у регионалне локалне путеве у Војводини, те да су радници ангажовани готово у свим општинама и градовима, као и да је у току изградања локалних и реконструкција државних путева првог и другог реда.

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

100 милиона евра уложено у регионалне и локалне путеве у Војводини

Када је реч о реализованим радовима на територији Војводине завршен је пут између  Апатина и Сомбора, а током прошле године већ је реконструисан део од 5.200 метара. Инвеститор радова је ЈП “Путеви Србије” и Министарство грађевинарства, а вредност посла је 200.000.000 динара. Обнављен је и државни пут број 105 између Бачког Соколца и Бачке Тополе у дужини од осам километара. Реч је о једној од саобраћајница у Војводини која је била у најгорем стању. Министарство је обезбедило новац и за реконструкцију пута другог реда који пролази кроз општину Мали Иђош, у дужини од 4,9 километара. Кроз то насеље реконструкција је почела од моста у центру и завршила се код моста између Малог Иђоша и Ловћенца (2.5 километара). Кроз Фекетић у општини Мали Иђош реконструисана је читав пут (2.4 километара). Између Остојићева и Јазова у општини Чока завршени су радови у дужини од 3,5 километра. Обнова је уследила након 60 година, а инвестиција је вредна 182 милиона динара. Пројекат који је био у надлежности Министарства је и реконструкција пута између Башаида који се налази на територији Кикинде и Меленаца на територији Зрењанина, а вредност инвестиције је била 244 милиона динара. Осим тога, реконструкција дела пута, у дужини од 3,4 километара, од главне раскрснице у Вишњићеву у општини Шид према Босуту у Сремској Митровици, коштала је 100 милиона динара, а урађена је и деоница Сремска Митровица – Велики Радинци у дужини од 6,3 километара, од кружног тока код наплатне рампе, до центра Великих Радинаца. Последња реконструкција рађена је 1973. године. Вредност радова износила је 225,4 милиона динара и финансирали су их “Путеви Србије” на иницијативу Града Сремске Митровице.


Суботица–Кањижа

lКако би се унапредила путна инфраструктура Република и Покрајина раде заједно на инвестицији.  Реконструисан је део пута између Шупљака (Град Суботица) и Малих Пијаца (општина Кањижа) који је  најкраћа је веза између те две локалне самоуправе, а због велике фреквенције саобраћаја ова деоница годинама је била руинирана. Захваљујући средствима Покрајинске владе реконструисан је део пута која припада Суботици у дужини од око 1,8 километарам, док је деоница дуга око 2,3 километара , која припада Општини Кањижа, уређена захваљујући финансијској подршци ЈП „Путеви Србије”.


Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
У току су радови  на путу до Бачког Доброг Поља, који ће бити настављен до Змајева и даље до ауто-пута
Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

У бројним локалним самоуправама радови су још увек у току, а многи су у завршној фази. Општина Оџаци део је великог инвестиционог циклуса. Нов слој асфалта добија деоница пута између Лалића и Оџака у дужини од 7,3 километра. Истовремено, у току су радови на државном путу између Српског Милетића и Богојева, које изводи „Војпут” из Суботице. Након пола века деоница између Раткова (општина Оџаци) и Деспотова (општина Бачка Паланка), у дужини од 15,21 километра, биће пресвучена асфалтом, а за ту намену је обезбеђено 516 милиона динара.

Након пола века деоница између Раткова (општина Оџаци) и Деспотова (општина Бачка Паланка), у дужини од 15,21 километра, биће пресвучена асфалтом, а за ту намену је обезбеђено 516 милиона динара

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре


Уређење булевара и улице у Новом Саду

lУ августу je почелo уређење коловоза на Булевару кнеза Милоша у Новом Саду.  У оквиру прве фазе били су обухваћени радови на делу од раскрснице са Булеваром војводе Степе до Футошког пута, у дужиниод 1.100 метара. Новац за те радове, од око 200 милиона динара, обезбедило је Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја.

Претходно је од дела тих средстава урађена санација Венизелосове улице.


Обнова саобраћајнице Панчево – Баваниште (општина Ковин) посебноје важана зато што је веома оптерећена и фреквентна и представља везу Подунавског и Јужнобанатског округа, односно Панчева и Ковина са Смедеревом и Пожаревцем. Што се тиче пута Панчево – Баваниште, радови се изводе у дужини од 6,1 километара, а њихова вредност је нешто више од 180 милиона динара без ПДВ-а.

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Између Великог Средишта и Малог Жама на територији Кикинде, у дужини од 6,1 километара поред асфалтирања постојећег атарског пута, обухватиће и проширење дела Фрушкогорске улице у Малом Жаму, као и део Виноградарске улице у Великом Средишту, док ће у Великом Средишту бити изграђена нова улица која спаја Виноградарску и Железничку улицу.

Обновљен је и државни пут број 105 између Бачког Соколца и Бачке Тополе у дужини од осам километара. Реч је о једној од саобраћајница у Војводини која је била у најгорем стању

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре


Потписан уговор о изградњи осмеха кроз Бачку и Банат

Пројекат подразумева изградњу брзе саобраћајнице, дужине 186 километара, која ће спојити граничне прелазе Бачки Брег и Наково. Тиме ће се  спојити Сомбор, Кула, Врбас, Бечеј, Нови Бечеј, Кикинда и Српска Црња, што ће позитивно да утиче на развој северног дела Војводине. Министар Весић у Пекингу потписао уговор о изградњи брзе саобраћајнице са продужетком до Српске Црње са кинеском компанијом „China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd“.  Осим тога уговор о изградњи аутопута Београд - Зрењанин -Нови Сад, дужине је 105,4 километара, потписан је  са кинеском компанијом „Шандонг“.


На територији Врбаса путари су били ангажовани на великом броју пројеката. У току су радови  на путу до Бачког Доброг Поља, који ће бити настављен до Змајева, и даље до ауто-пута. Када је реч о деоници пута Врбас – Бачко Добро Поље – Змајево, Весић је надавно током обиласка, указао да ће тај пут бити проширен, самим тим и боље проходан, и обезбеђен банкинама. Након више од две деценије, у Јужнобачком округу, на ред је дошла реконструкција пута Бач-Селенча, дуга осам километара. “Путеви Србије” у ову деоницу уложили су 300 милиона динара.

Након реконструкције саобраћајнице Сремска Митровица – Велики Радинци, почели су радови на обнови саобраћајнице Лаћарак–Чалма. Укупна дужина која је под реконструкцијом је 7,7 километара. Вредност радова је процењена на 230 милиона динара. Путари су имали пуне руке посла и на деоници од Сремских Михаљеваца до Карловчића (општина Пећинци) у дужину од 5,2 километра. Укупна вредност радова је 230 милиона динара, а новац је обезбедило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Осим тога, пут Нови Бановци – Стари Бановци – Белегиш у општини Стара Пазова био је у веома лошем стању, а у ревитализацију 11 километара  уложено је око 300 милиона динара.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести