Вензел: Србија неће осетити тешке последице кризе

ПРАГ: Србија неће бити тешко погођена економском кризом услед пандемије, али ће криза утицати на њу, каже Ролф Вензел, гувернер Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ).
grafikon
Фото: Tanjug (freeimages.com, ilustracija)

Као разлог за то што ће Србија економски боље проћи након пандемије, Вензел наводи да за Србију туризам није толико важан као што је то за друге земље.

Мислим да је јасно да ће све земље бити погођене, зато и говоримо о пандемији, то је глобална здравствена криза, а све европске земље су на овај или онај начин међусобно повезане. Ланци снабдевања су прекинути, туризам није могућ. С друге стране, у Србији туризам није толико важан, па она није толико погођена у том сектору, као што је на пример Хрватска, или друге државе - Грчка, Шпанија, Италија које зависе од туризма. Србија је међу земљама које неће бити тако тешко погођене, али ће осетити последице пандемије, рекао је Вензел за Радио Слободну Европу (РСЕ).

Истина је да је Србија имала снажне економске перформансе, економски раст је био добар у поређењу с другим државама региона током протеклих неколико година, оценио је гувернер и додао да је фискална ситуација је била прилично задовољавајућа и поново се позвао на податке ММФ-а, који Србију стављају у бољи положај у борби против кризе коју је изазвала пандемија.

Јасно је да ће и Србија бити с нижим економским растом, ако не падом. Када погледам бројке које пројектује ММФ за 2020. годину, мислим да ћемо видети пад у многим државама. Међутим, у другој половини 2020. године и током 2021. државе ће изаћи из кризе. Ипак, све ове пројекције пуне су неизвесности, јер још не знамо колико су мере изолације и ванредног стања биле ефективне у Србији. Мораћемо да сачекамо и да видимо, каже гувернер.

Према речима Вензела, европске институције су јасно показале подршку земљама Западног Балкана, а Развојна банка Савета Европе, финансијска институција која окупља 41 државу чланицу, прошле недеље је одобрила Србији зајам од 200 милиона евра, који је намењен за подршку здравственом сектору у борби против корона вируса.

Вензел је рекао и да су задовољни сарадњом са Србијом.

Кад на нашем сајту погледате колико смо пројеката од 2004. године, кад је Србија постала чланица, финансирали и подржали у блиској сарадњи с Владом, то је јасан индикатор да смо врло задовољни сарадњом и начином на који Влада спроводи ове пројекте, оценио је Вензел.

Имамо широк портфолио у Србији и другим државама. Можемо ли више? Наравно да можемо, спремни смо. Хајде да разговарамо о томе шта је потребно, закључио је Вензел.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести