Од Развојне банке Савета Европе зајмови за институције у СРБ

СТРАЗБУР: Развојна банка Савета Европе (ЦЕБ) одобрила је осам нових зајмова институцијама у државама чланицама Савета Европе, укључујући Србију, при чему ће две банке које послују на територији наше земље добити зајмове од укупно 50 милиона евра.
11
Фото: Youtube Printscreen

Та два зајма, која су одобрена на састанку Управног одбора ЦЕБ у петак у Паризу, биће усмерена на олакшавање рада микро, малих и средњих предузећа у Србији, саопштио је данас Савет Европе.

Зајам од 20 милиона евра одобрен је за "Рајфајзен Лизинг Србија", трећу највећу лизинг компанију у нашој земљи, како би се финансирање каналисало ка микро, малим и средњим предузећима у целој земљи, али и ради веће конкурентности и подршке отварању нових сталних и сезонских радних места и очувања постојећих позиција.

Други зајам, у висини од 30 милиона евра, намењен је за "ПроЦредит Банк Сербиа" како би од тога корист имала микро, мала и средња предузећа за које је лизинг често једини облик финансирања инвестиција којем имају приступа, наводи се у саопштењу.

Микро, мала и средња предузећа имају важну улогу у српској економији, јер пружају скоро две трећине свих радних места у приватном сектору, напомиње се у саопштењу СЕ достављеном Тањугу.

Иначе, укупна вредност нових зајмова које је Управни савет ЦЕБ одобрио на састанку у петак износи 690 милиона евра, а при чему је осталих шест зајмова одобрено за институције у Чешкој Републици, Финској, Мађарској, Литванији, Холандији и Шпанији.

Међу новиим зајмовима, само су за Србију одобрена два зајма за институције на њеној територији.

Основана 1956. године, Развојна банка Савета Европе има 41 државу чланицу, међу којима су 22 земље централне, источне и југоисточне Европе.

ЦЕБ одобрава зајмове својим државама чланицама, као и финансијским институцијама и локалним властима у тим земљама ради финансирања пројеката у друштвеном сектору, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести