Весић: Одмах обуставити продају галерије Прогрес

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће Град Београд затражити од Владе Србије да се одмах обустави процес продаје галерије Прогрес која се налази у Кнез Михајловој улици.
g
Фото: Youtube Printscreen

Весић је у саопштењу навео да руководство компаније Прогрес поново покушава да прода галерију и поред тога што је тај простор одлуком Владе Србије 1. августа прошле године проглашен културним добром.

"Овај безобразлук је ругање Београђанима и свима онима који су деценијама посећивали ово култно место. Ако руководство Прогреса мисли да на сваком ћошку у нашем граду може да се забоде бутик, кафић или коцкарница ја им кажем у име Београда да им то овде неће проћи", рекао је Весић.

Весић је навео да је Галерија Прогрес проглашена културним добром, што значи да у њој не може да се обавља било каква делатност осим галеријске.

"Чак и да се нађе неко ко жели да руководству Прогреса исплати 5,3 милиона евра колико траже за овај простор моћи ће да у овом простору држи само галерију слика. Знам за идеје руководства Прогреса да изиграју ову одлуку Владе тако што би неко купио простор, направио коцкарницу или кафану, а на зидове окачио уметничке слике и тако тврдио да се бави галеријским послом. Коме год да је таква глупост пала напамет кажем му унапред да град Београд то никада неће дозволити. Мораћете мене да смените да бисте обавили овај прљав посао", поручио је Весић.

Он је навео да је град Београд поверилац Прогреса, односно да, како каже, галерија Београду дугује паре и да је град више пута рекао да је спреман да своје потраживање претвори у власништво над делом галерије.

"Али ови што воде Прогрес мисле да град треба да им отпише потраживања а они са својим другарима да праве кафану у галерији. Е то неће моћи", навео је Весић.

Компанија "Прогрес" а.д. огласила је продају осам појединачних целина у оквиру пословне зграде "Прогрес-Палата" у Змај Јовиној улици у Београду, међу којима је и галерија површине 752 квадрата по цени од око 5,3 милиона евра.

Јавно надметање заказано је за 2. март ове године у згради "Прогреса" у Змај Јовиној улици у Београду у 12 часова.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести