Викендице у Срему догурале до 200.000 евра

Мада је на тржишту некретнина у првом полугодишту ове године забележен пад промета од 14 одсто у односу на исти период 2019, у чему је епидемија коронавируса имала утицаја, мере заштите попут карантина и самоизолације у првом налету ковида-19 допринеле су наглом порасту интересовања за куповину викендица.
d
Фото: Dnevnik.rs

Републички геодетски завод је у полугодишњем извештају недавно објавио да је за првих шест месеци 2020. године интересовање за куповину викендица порасло близу 40 одсто, у односу на исти период прошле године.

Геодети су навели да је склопљен 551 уговор, највише у региону Војводине.

Читајући полугодишњи извештај, уочава се да се у Срему најбоље трговало викендицама, пошто је у општини Инђија скопљено највише купопродајних уговора – 98, потом у Новом Саду – 35, Сремским Карловцима – 28…

за 200.000 евра продата најскупља викендица у Инђији

Мада није наведено где се куће за одмор тачно налазе, осим да на тристички атрактивним локацијама није забележен значајан број купопродаја, зна се да су куће за одмор изграђене у викенд-насељима у близини Дунава, на Фрушкој гори и у непосредној близини специјалних резервата природе. Наведен је податак да су приметно порасле купопродаје викендица чије су цене биле изнад 20.000 евра, што може указати на то да су кућама цене порасле, да су нови власници бирали вредније некретине и да је на то утицала епидемија коронавируса.

за 1.000 евра отишла најјефтинија викендица у Зрењанину

Вредност купопродајних уговора није нимало мала и, ако се узму у обзир домаће прилике, може се закључити да имамо финансијски имућне појединце који су без проблема спремни да издвоје позамашну суму новца за повремени боравак у таквим некретнинама.


Златибор најскупљи, Голубац најјефтинији

Цене викендица на ширем подручју земље су знатно више, па је тако у првом полугодишту 2020. године најскупље продата викендица на Златибору – 253.000 евра. По ценама следи викедница у Гроцкој, за коју је купац платио 150.000 евра. У Сопоту је најскупља викендица била 69.000 евра.

По знатно нижој цени – 29.000 евра – продата је викендица у Голупцу, који се сматра све атрактивнијом туристичком дестинацијом због близине средњовековне тврђаве, недавно потпуно обновљене.


Извештај показује да се у Срему налазе највредније некретнине за одмор. Најскупља викендица продата је у Инђији – за 200.000 евра, а у Иригу за 130.000 евра. Знатно мање – 50.000 евра – плаћена је викендица у Беочину. У Бачкој, у Новом Саду најскупља викендица коштала је 111.000 евра, а за готово два и по пута мање новца продата је најскупља викендица у Банату – у Белој Цркви, за 49.000 евра.

Осим цена, друге појединости нису наведене па тако изостају подаци о томе колико викендице имају соба, купатила, где пуца поглед с тераса, а не зна се ни величина плаца, ни да ли има окућнице и шта је чини.

Истовремено, купце су нашле и викендице по вишеструко нижим ценама. Најјфетинија је коштала свега 1.000 евра. Купопродајни уговор је сачињен на подручју града Зрењанина. За свега 5.000 евра продата је викендица на подручју града Суботице, а у Иригу, где је продата најскупља викендица, купца је нашла и кућа за одмор од свега 3.100 евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести