Vinci Airports:730 милиона евра за проширење Николе Тесле

БЕОГРАД: Француска компанија Ванси (Vinci) Airports објавила је план проширења Аеродрома Никола Тесла у Београду, вредан 730 милиона евра.
aerodrom nikola tesla
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Као преноси магазин Construction Europe на свом сајту, план за наредних 25 година предвиђа повећан капацитет аердорома са садашњих шест милиона путника годишње на 15 милиона, до 2043. године.

Генерални директор Аеродрома "Никола Тесла" Франсоа Беризо рекао је да очекује да ће већи део посла бити спроведен у наредне три године.

"То укључује проширење терминала, уграђивање писта и изградњу додатних путева за таксисте, додатне позиције за паркирање авиона и нову подлогу за одмрзавање леда, додатна места за паркирање аутомобила, као и нове приступне путеве", рекао је Беризо.

Поједини радови, који су део заједничког улагања између Vinci Airports и Vinci Terna Construction, већ су у току, укључујући радове на проширењу Терминала 2, припремне радове на новој писти и радове на капијама за аутобусе на Терминалу 1.

Из компаније Винци наводе да ће наредном фазом пројекта бити обухваћен низ карактеристика, чији је циљ смањење утицаја аеродромских операција на животну средину.

Како се додаје, биће инсталирана нова електрана, чиме ће се смањити потреба за тешким горивима и емитовање угљен-диоксида, као и постројења за пречишћавање чврстог отпада и отпадних вода.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести