Фирме донирале више од 100 милиона динара за борбу против короне

БЕОГРАД: Српски филантропски форум објавио је списак компанија које су у претходном периоду донирале опрему и новац у вредности већој од 100 милиона динара за подршку у борби против корона вируса.
humanitarnost solidarnost volonterizam pixabay
Фото: pixabay.com

Како се наводи у саопштењу Фонда Б92 и Српског филантропског форума, потребе су изузетно велике, и ове организације хитно апелују на све који су у могућности и имају средстава да им се обрате.

На листи пописаних приоритета налазе се тестови, респиратори, концентратори кисеоника, монитори виталних функција, протокомери за кисеоник, маске за кисеоник, пулсни оксиметри, црева за респираторе, хируршке маске, једнократна заштитна одела отпорна на течности, заштитне наочаре, штитници за лице, хируршке рукавице, комбинезони, кецеље отпорне на течности, заштитна обућа, а у великом броју места неопходни су хигијенски и пакети хране.

Извршни директор Српског филантропског форума и председник УО Фонда Б92 Веран Матић поручио је да се за веома кратко време одазвао велики број компанија и да се испорука набављене опреме увелико обавља.

"Неопходно је да обезбедимо адекватне услове и одговарајућу заштиту комплетног здравственог особља. Здравствени радници са којима смо свакодневно у контакту показују изузетну посвећеност, а сви они заједно заслужују да покажемо исти ниво посвећености и помогнемо тамо где највише можемо. Наш заједнички циљ је да оболи што мање људи, а да за оне које оболе лечење отпочне што раније у најбољим могућим условима", изјавио је Матић.

Матић наводи да је важно да јавност буде информисана о износу донација и установама којима су упућене јер верује да ће на тај начин, добрим примером, подстаћи и друге компаније на хуманост и солидарност.

Захваљујући међународној компанији која је желела да остане анонимна, Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије јуче је испоручен респиратор у вредности од 2.124.000 динара, као и три пацијент монитора вредности 1.274.400 динара која је обезбедио Нордеус.

Поред тога, додаје се у саопштењу, Нордеус је донирао и 2.116.800 динара за набавку 1.500 тестова за корона вирус, чија ће испорука бити реализована до краја следеће недеље.

Укупно 2.700 боца "Доместос"а и пратећег материјала као што су кофе, џогери, рукавице, испоручено је Ургентном центру, Клиници за пулмологију, Инфективној клиници и Клиници за неурохирургију КЦ Србије, Институту за онкологију Србије и геронтолошким центрима у Београду, Панчеву, Обреновцу, Смедереву и Прихватилишту за стара лица Београд.

Донатор је Унилевер, а вредност донације је 594.000 динара.

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић“ - Дедиње испоручено је 20 пулсних оксиметара, од чега је 10 набављено захваљујући донацији компаније Јапан Тобако Интернатионал у износу од 299.520 динара, а других 10, у вредности од 90.000 динара, захваљујући анонимном донатору.

Набављена су и средства за куповину још 15 пулсних оксиметара за КБЦ "Др Драгиша Мишовић“, захваљујући запосленима у агенцији Цхаптер 4.

Затим, МОЛ је донирао 3000 пакетића, чија је вредност 231.300 динара, са чајем, кафом и енергетским плочицама здравственим радницима у КБЦ "Др Драгиша Мишовић“, КЦ Србије, КЦ Крагујевац, а у наредним данима пакетићи ће бити донирани и запосленима у КЦ Војводине и КЦ Ниш.

Кока Кола ХБЦ Србија је набавком 4 компјутера и исто толико штампача у вредности од 136.889 динара омогућила ефикаснији рад координационом тиму КЦ Србије, наводи се у саопштењу.

Лекарима КЦ Србије јуче је испоручено 415 комада наочара, као донација Европске консалтинг групе у вредности од 67.300 динара.

Поред наведених донација, током ове недеље чланице Српског филантропског форума, донирале су здравственом систему Србије средства за набавку неопходне медицинске опреме.

За набавку респиратора Еликсир фондација обезбедила је 30 милиона динара, а АИК банка 28 милиона.

Телеком Србија донирала је 20 милиона динара здравству за помоћ у сузбијању епидемије корона вируса, а МК Група донирала је шест милиона динара Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак“, као и прехрамбене производе у вредности око четири милиона динара, а поред тога уступила је свој хотел у Новом Саду Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут“.

Хемофарм фондација донирала је локалној заједници три милиона динара, тако што је граду Вршцу уплатила новац за набавку хране, дезинфекционих средстава и пакета за старе.

Фондација Ана и Владе Дивац прикупила је милион динара за хигијенске пакете за кориснике Црквене народне кухиње у Француској улици, а недостаје још 1,6 милиона динара за редовно месечно снабдевање овим пакетима преко 2.600 деце и одраслих корисника кухиње.

Компанија Нелт је донирала 240.000 евра Републичком фонду здравственог осигурања за набавку 10 респиратора.

"Голијска ледена" донира 1.680 балона од по 6 литара за нехигијенска насеља, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Банком хране.

Преко платформе донације.рс "Џедајски покрет" прикупио је преко 300.000 динара за шивење маски за здравствене раднике на југу Србије, АДРА преко 100.000 за пакете за бескућнике, а Каталист Балканс је првих 100.000 динара упутио социјално угроженима у Београду и Панчеву.

За запослене у КЦ Србије Делта Холдинг обезбеђује 150 оброка дневно, а Мекдоналдс 100, док ће Кока кола ХБЦ Србија месечно донирати 2.100 пакета напитака из њиховог асортимана, што је око 100.000 литара.

Фонд Б92 и Српски филантропски форум, као и Коалиција за доброчинство отворени су да посредују у свакој овој активности, а могу се контактирати преко office@filantropskiforum.com и fond@fondb92.org, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести