Више од 90 одсто фирми не планира да отпушта раднике

Привредници су умерени оптимисти у погледу пословних очекивања и раста промета у последњем кварталу 2020. године, а за већину су домаћа тражња и извоз кључни за унапређење пословања, показала је најновија квартална анализа Привредне коморе Србије „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији”.
aptiv radnici, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Анализа је показала да привредници планирају да повећају или задрже улагања на истом нивоу, највише у опрему, а рачунају и на стабилну запосленост, тако да 94 одсто анкетираних не очекује смањење броја запослених.

У оквиру те анализе привредници су оценили пословање у трећем кварталу 2020. године и изнели очекивања за четврти.

У кварталном истраживању учествовале су 884 компаније из различитих сектора привреде, а позитивна пословна очекивања за четврти квартал 2020. године, упркос неизвесности због пандемије ковида-19, има 41 одсто испитаника, највише у прехрамбеној индустрији и трговини, док 36 одсто анкетираних привредних субјеката очекује непромењен промет.

Спорији опоравак очекује сектор туризма и угоститељства, у којем готово половина анкетираних очекује пад промета у последњем тромесечју текуће године у односу на трећи квартал.

По очекивањима привредника за четврти квартал 2020. године, чак 89 одсто испитаника планира да одржи исти ниво инвестиција у односу на претходни квартал или га повећа. Највише планираних улагања је у увозну опрему, где предњачи хемијска индустрија, а очекивана улагања у домаћу опрему доминирају у сектору пољопривреде. За улагања у грађевинске објекте и земљиште највише су заинтересовани анкетирани из туризма и угоститељства, док су улагања у трајна обртна средства значајнија код аграра и трговине.

Око пет одсто новца планираног за инвестиције биће усмерено у интелектуалну својину и дигиталне технологије, при чему је учешће планираних инвестиција за те намене највеће у делатности саобраћаја, трговине, металске и електро индустрије, као и индустрије текстила, одеће, коже и обуће.

Нешто више од петине компанија, највише у металској, прехрамбеној и хемијској индустрији, истакло је да је у трећем кварталу увело иновације. Како истичу привредници, посебно из сектора пољопривреде, услуга и грађевинарства, тражња на домаћем тржишту је доминантан услов за унапређење пословања и већу искоришћеност капацитета, док је извоз најзначајнији фактор пословања за текстилну и хемијску индустрију.

Сваки четврти испитаник истиче потребу за наменским подстицајима и субвенцијама, унапређењем ефикасности администрације, бољим условима пословања на локалу, сузбијањем сиве економије, као и унапређењем расположивости ресурса, наводи се у саопштењу ПКС-а.

Више од половине анкетираних привредних субјеката, 56 одсто, у трећем кварталу 2020. године остварило је раст промета, док је 22 одсто испитаника забележило непромењен промет, што указује на значајан опоравак пословних активности у односу на други квартал.

У трећем кварталу 2020. године 47 одсто анкетираних компанија је реализовало инвестиције.

У поређењу с улагањима у другом кварталу, 87 процената фирми је реализовало исти ниво инвестиција или повећан.

Охрабрује податак да је 59 одсто анкетираних фирми изјавило да располаже с довољно новца за оптимално финансирање пословања.

У трећем кварталу 2020. године запосленост је била стабилна, 90 одсто анкетираних није смањило број запослених, а највише новозапослених било је у секторима металске и дрвне индустрије и трговине.

Стабилно у корони

Истраживање ПКС-а показује да је током пандемије ковида-19 привреда Србије сачувала своју базу, одржани суе ликвидност компанија и запосленост. Функционисање привреде у последњем кварталу 2020. године, као и перспективе у наредном средњорочном периоду зависиће од даљег развоја епидемиолошке ситуације, у региону и на глобалном нивоу. Иако се не очекује затварање привреде, као у првом таласу епидемије, нагли пораст броја случајева коронавируса налаже пажљив приступ у управљању привредом с циљем очувања здравља становништва и привредног капацитета, додаје се у саопштењу.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести