Влада у Казахстану ограничила цене гаса, бензина, комуналија

НУР СУЛТАН: Казахстанска влада је увела данас шестомесечно ограничење цена течног гаса и бензина и мораторијум на подизање цена комуналних услуга, у светлу протеста који су почели 2. јануара након повећања цена горива.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

„Уведено је ограничење малопродајне цене за течни нафтни гас за аутомобиле на бензинским пумпама на територији Казахстана на 180 дана“, пише у саопштењу објављеном данас веб сајту казахстанске владе, преноси Тас с.

Даље се додаје да је уведено привремено државно регулисање цена на тржишту бензина и дизел горива на 180 дана.

Поред тога, влада је увела мораторијум од 180 дана на повећање комуналних тарифа (грејање, гас, струја и вода), као и забрану извоза стоке у наредних шест месеци како би се стабилизовале цене меса и поврћа.

Производња уранијума се одвија нормално

АЛМАТИ: Компанија Казатомпром, највећи светски произвођач уранијума, саопштила је данас да ради нормално и да актуелни немири у Казахстану не утичу на производњу или извоз.

"Ископавање уранијума иде по плану, није било застоја. Компанија испуњава своје извозне уговоре", рекао је портпарол Казатомпрома, преноси Ројтерс.

Цене уранијума су порасле након избијања немира у тој земљи, који су првобитно почели због повећања цена горива, а у међувремену прерасли у политичке протесте. Спот цене уранијума су у среду достигле 45,5 долара по фунти (450 грама), што је највиши ниво од 30. новембра, према процени С&П Глобал Платса.

Производња која се приписује Казатомпрому представљала је приближно 23 посто глобалне производње примарног уранијума у 2020. години, наводи се на веб страници компаније.

Акције Казатомпрома које котирају у Лондону пале су данас за скоро 5,0 процената, на најничи ниво од краја септембра, надовезујући се на пад од 8,0 посто у среду.

С друге стране, акције других произвођача уранијума, као што је канадски Камеко, од почетка ове године су порасле за скоро 12 одсто.

Раније данас, портпарол Конзорцијума каспијски нафтовод, групе која транспортује сирову нафту из те земље, такође је саопштио да та компанија ради нормално, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести