Влаховић: Већи кредитни рејтинг повећава директне стране инвестиције

БЕОГРАД: То што је једна од највећих светских рејтинг агенција "Фич" повећала кредитни рејтинг Србије са "ББ" на "ББ+", по оцени председника САВЕЗА економиста Србије Александара Влаховића је резултат успешно спроведене фискалне консолидације у протеклих неколико година, и то повећање ће утицати на раст укупних страних директних инвестиција.
 Aleksandar Vlahović, presednik Saveza ekonomista Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Било је сасвим очекивано да ће агенција "Фич", након агенције "Мудис" повећати кредитни рејтинг Србије. То је, пре свега, последица успешно спроведене фискалне консолидације у протеклих неколико година и чињенице да је макроекономска стабилност сачувана, да је буџет у равнотежи, да је инфлација на предвиђеном нивоу, тачније на доњој граници коридора, да јавни дуг наставља да пада...", рекао је Влаховић за Танјуг.

По свему судећи, истакао је, пројекција раста БДП-а биће остварена у овој години.

Влаховић оцењује да повећање кредитног рејтинга Србије позитивно утиче пре свега на раст укупних страних директних инвестиција и додао да се очекује се ће у овој години те инвестиције бити на нивоу од 8,5 одсто, што је више у односу на прошлу годину.

Истакао је да ће то свакако допринети укупном повећању нивоа инвестиција, али и додао да је укупан ниво инвестиција и даље недовољан за амбициозније стопе раста од пет одсто и више.

Навео је да је Србија још увек два корака далеко од правог инвестиционог рејтинга, али и изразио наду да ће, уколико се добри макроекономски резултати наставе, наша земља у наредних неколико година дохватити тај инвестициони рејтинг који данас имају Бугарска, Румунија и готове све друге земље Европске уније, изузев Хрватске.

"Неопходно је радити на повећању учешћа процентуалног удела домаћих приватних инвестиција, а ту већ говоримо и о реструктурирању и делимичној приватизацији јавних предузећа и даљем унапређењу пословног амбијента", додао је Влаховић.

Рејтинг агенција "Фич" повећала је кредитни рејтинг Србије са "ББ" на "ББ+" са стабилним изгледом за даље побољшање, а према оцени те агенције, одлука је донета на основу стабилне економске политике, усмерене ка даљем јачању макроекономских показатеља и смањењу јавног дуга.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести