Власник Заре затвара 1.200 продавница широм света

МАДРИД: Компанија Индитекс, један од водећих светских продаваца одеће, забележила је губитак у првом кварталу 2020. и најавила план реструктириања од 2,7 милијарди евра којим се предвиђа затварање до 1.200 продавница широм света.
zara
Фото: Youtube Printscreen

Шпанска групација, у чијем су саставу и продајни ланци Зара и Масимо Дути, има за циљ да у оквиру рестуктурирања повећа продају путем интернета за 25 процената у укупној продаји до 2022. године, у односу на прошлогодишњи пораст од 14 процената, пише Фајненшел Тајмс.

Ванредне мере шпанске владе због епидемије корона вируса приморале су десетине милиона потрошача да се преоријентишу не само на куповину основних животних намирница путем интернет, већ и других потрепштина у последња три месеца.

Индитекс, који је основао шпански милијардер Амансио Ортега, планира да потроши у наредне три године 900 милиона евра на побољшање своје ИТ продаје, али и на физичке продавнице које имају добар промет.

Процењује се да ће мрежа квалитетнијих физичких продавница у комбинацији са мрежом ИТ продавница донети дугорочни годишњи раст продаје за 4,0 до 6,0 одсто, наводи се у саопштењу компаније.

Ови инвестициони планови уследили су након што је што је Индитекс у периоду од три месеца, до краја априла, пријавио нето губитак од 409 милиона евра, у односу на профит од 734 милиона евра у истом периоду 2019. године.

Продаја је у првом кварталу компанијске финансијске године пала за 44 одсто у односу на исти период годину дана, на 3,3 милијарде евра, пошто је због пандемије било затворено готово 90 одсто продавница Индитекса.

Према подацима овог малопродавца, сада је отворено 78 посто од 5.743 продајних места.

Пословне перформансе су почеле да се поправљају у мају, а на тржиштима која су у првој недељи јуна била потпуно отворена, продаја је била мања за само 16 процената. Све продавнице Индитекса у Шпанији отворене су од понедељка.

Акције Индитекса си ојачале у среду на поподневном трговању на Мадридској берзи за 2,7 посто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести