Водовод у Соту, мост у Вишњићеву

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је, у оквиру посете Шиду, обишао фабрику уља „Викторија оил”, мост на каналу Шаркудин на локалном путу Моровић - Вишњићево и завршне радове на водоводној мрежи у Соту.
radovi u sotu, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Боравећи у уљари, Радојевић је честитао директору Срђану Попову и свим запосленима на признању, које је ових дана уље „Искон“ добило у Бриселу од Међународног института за укус и квалитет.

- Овај производ препознат је и на европском нивоу и треба да будемо поносни што имамо прилику да на тржишту Србије у понуди имамо и једно овако висококвалитетно јестиво уље - изјавио је Радојевић.

Он се обавестио о степену припремљеносити уљаре за предстојећу сезону прераде јер је кампања уљане репице већ у току, а стижу сунцокрет и соја.

320.000 тона уљарица годишње се преради у „Викторија оил”

„Кооперантски однос који „Викторија оил“ има с пољопривредним произвођачима, од огромног је значаја за целокупни примарни пољопривредни сектор и за стабилност на тржишту пољопривредних производа“, рекао је Радојевић.

Фабрика, како је речено, запошљава око 250 људи и има добру сарадњу са шидском локалном самоуправом. у фабрици се годишње преради 320.000 тона уљарица, а већи део производа се извози, па чак и у Кину, истакао је Попов.

60 милиона динара бесповратних субвенција, већином за подизање противградних мрежа

Покрајински секеретар је, заједно с председником Општине Шид Предрагом Вуковићем, представницима локалне самоуправе и директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем, обишао радове у општини Шид, које је делом финансирала Покрајина. Реч је о мосту на каналу Шаракудин, који је због недовољне ширине и позиције, на кривини локалног пута на улазу у насеље Вишњићево, представљао црну тачку с тешким последицама по животе људи, те је тражена хитна реконструкција. Ресорни секретаријат је, како је рекао Радојевић, дао сагласност ЈП „Воде Војводине“, у чијој је надлежности овај објекат, да из годишњег програма пословања за ове намене издвоји 4,5 милиона динара, из буџетског фонда, који обезбеђује секретаријат. На овај начин је омогућено проширење моста са досадашњих четири метара на шест и по метара, што је значајно за становнике Вишњићева и Моровића, али и све који користе овај пут. Радојевић је изразио задовољство што су заједничким окупљањем око овог пројекта пронађена средства и решен један важан проблем који је деценијама мучио мештане.


Пут до радне зоне

Средином јула требало би да почну и радови на изградњи приступне саобраћајнице индустријској зони у Шиду. Приступна саобраћајница путног појаса радне зоне 8 у Адашевцима биће успостављена паралелно са постојећим државним путем. По речима Недељка Ковачевића, вредност овог посла је 16,5 милиона динара, које је Општина Шид обезбедила по конкурсу код Управе за капитална улагања, за пројекат побољшања пословне и инвестиционе климе.


„На примеру изградње водоводне мреже у Соту, види се идеја и основна визија Покрајинске владе, а то је окупљање око пројеката директно везаних за живот људи. Било је основно да у 21. веку решимо питање снабдевања водом становништва овог подручја, а реч је о елементарним стварима о којима нико није бринуо у претходном дужем временском периоду“, изјавио је Радојевић.

Ресорни секретаријат и Управа за капитална улагања су заједно издвојили по 50 одсто средстава неопходних за реализацију овог пројекта, чија је пројектована вредност најпре износила 36 милиона динара без ПДВ-а, али је, у поступку јавне набавке изабран најбољи понуђач са укупном вредношћу уговора са око 16,6 милиона динара без ПДВ-а. На тај начин остварене су значајне уштеде, а очекује се да до 1. септембра буде омогућен прикључак свима у Соту, који то буду желели,

Општина и Покрајински секретаријат су ове године заједнички  издвојили 36 милиона динара за уређење индустријске зоне у Шиду, те уређење некатегорисаних атарских путева и отресишта и уређење каналске мреже у функцији одводњавања. По Радојевићевим речима, пољопривредници општине Шид су у  протеклих годину дана рада нове Покрајинске владе, примили преко 60 милиона динара кроз субвенције у виду бесповратних средстава, што је највише искоришћено за подизање противградних мрежа.

Председник општине Предраг Вуковић је истакао је да је реч о пројектима од виталног значаја за Вишњићево и Сот. Посебну захвалност је изразио Покрајинској влади, која улаже у шидску општину, што није био случај дуго уназад, као и за средства додељена у оквиру капиталних улагања, како би била решена елементарна животна питања у овим насељима.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести