Војиновић: Отказивање летова због мањка запослених...

БЕОГРАД: Уредник ваздухопловног портала "Tango six" Петар Војиновић каже да је више разлога за отказивање летова, а међу којима су колапс потражње и отпуштање запослених у авио индустрији до којих је дошло због пандемије корона вируса.
avion
Фото: freeimages.com, ilustracija

И да није корона, летња је сезона и сада се највише лети. Овај и следећи месец су пик и у том врло комплексном ланцу авио саобраћаја, који се састоји из много карика, ако једна изостане то каскадно утиче на све остале, рекао је Војиновић за Танјуг.

Како је навео, други, много битнији разлог настао је као последица пандемије корона вируса.

С тим у вези рекао је да је за две године цела авио индустрија доживела колапс потражње од готово 80 одсто, што је за последицу имало отпуштање људи.

Подсетио је да су осим пилота, стјуардеса, контролора лета у авио индустрији запослени и људи који раде на шалтерима, убацују кофере у авионе, скенирају ручни пртљаг...те да су све то специфични послови који нису тешки, али нису одмах надокнадиви као на пример радници у кафићима и ресторанима.

С тим у вези, као пример је навео лет Београд-Лондон који је Ер Србија отказала, обавестивши путнике да је са аеродрома у Лондону јављено да неће моћи да опслуже авион, то јест да када авион слети неће моћи да избаце пртљаг и ураде неопходне ствари.

Војиновић је објаснио да један од разлога отказивања летова могу да буду и временски услови.

Све урадите како треба, имате раднике за опслуживање авиона...имате све, али ударе муње и громови и не можете да пуните авионе горивом, а ако се то пуњење одложи, одложи се цео лет, објаснио је Војиновић.

Између осталог, образложио је и недавно отказивање лета Ер Србије за Тиват.

Тиватски аеродром не ради ноћу. Ако полетите и слетите након заласка сунца, нећете моћи да слетите и зато откажете лет тако да има ту заиста доста фактора, казао је Војиновић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести