Војвођани десна рука порезника

Порески обвезници који послују на тржишту никако да се навикну на то да редовно измирују обавезе. Зато су ту порезници да их убеде. Од почетка године па до 5. маја порезници су обавили 6.271 контролу широм Србије.
Kafic
Фото: Dnevnik.rs

У 4.052 случаја уочене су неправилности, говоре подаци Пореске управе Србије. Оно што су пропустили, обвезници ће морати да плате, а то ће у државну каси донети 5,96 милијарди динара. Осим тога, покренути су и прекршајни поступци.

Војвођани, као и обично, спадају у најмарљивије обвезнике, а често и сами скрећу пажњу порезницима на неправилности.

Најчешћи прекршаји и овога пута су неиздавање фискалних рачуна и непријављивање радника, односно избегавање плаћања доприноса за њих. Такве неправилности су констатоване у 1.469 случајева.

Обвезници које посете инспектори често се жале на то да они плаћају казне због прекршаја док поред њих мирно раде они који уопште нису регистровани. Ове године и такве су посетили и открили 57 случајева, а код 27 сумњивих контрола је у току. Њихове новонастале пореске обавезе износе 20 милиона динара.

Осим пријава, прекршиоци могу очекивати и затварање објеката. Мера привремене забране рада већ је изречена у 733 случаја.

Током ове године инспектори су контролисали бензинске станце, њих 90. Проблеми и неправилности констатовани су у 33 објекта. Њима осим пријава следи и привремено затварање.

У Војводини је због неправилности мера забране рада изречена за 205 обвезника, то јест толико разних пословних објеката је затворено, највише кафића. Од свих тих закатанчених локала и радњи, 61 је у Новом Саду.

Занимљиво је да је у 94 случаја у покрајини Пореска инспекција реаговала након што су грађани пријавили неправилности.

Д. В.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести