ВРЕМЕНСКЕ НЕПРИЛИКЕ ПОСКУПЉУЈУ ХРАНУ Ел Нињо директно утиче на цене 4 намирнице, које обилато користимо сваки дан

Огроман скуп сировина - изложених утицају Ел Ниња у 2023. години - вероватно ће понајвише погодити џепове потрошача у наредним месецима, према ставу једне специјализоване банке за храну и агробизнис.
secer
Фото: pixabay.com

Тзв. "меке" робе су забележиле огроман раст од почетка године до данас. Фјучерс уговори на сок од поморанџе, какао, кафу и шећер порасли су делимично и због екстремних временских прилика и забринутости око снабдевања, а све у вези са Ел Нињом.

- Можете рећи да је Ел Нињо сладокусац, јер на неки начин једе или одузима много шећера у свету - рекао је за ЦНБЦ Карлос Мера, шеф истраживања тржишта пољопривредних производа у холандској Рабобанци.

Како каже, цене шећера су вероватно већ пренете [потрошачима], али за чоколаду треба очекивати велико повећање цене на малопродајном нивоу; Ел Нињо је свакако нешто за посматрање - додао је.

Овај океански феномен који се вратио раније 2023, заправо је природни климатски образац који се дешава када температура мора у источном Пацифику порасте за 0,5 степени Целзијуса изнад дугогодишњег просека. То може утрти пут до нових олуја и суша, а ефекти Ел Ниња имају тенденцију да достигну врхунац током децембра.

Али, обично је потребно време да се утицај прошири широм света. Тај ефекат "у кашњењу" је разлог зашто прогностичари верују да би 2024. могла бити прва година у којој човечанство прелази критични праг загревања. Суша узрокована Ел Нињом у великом делу југоисточне Азије, Индије, Аустралије и делова Африке подстакла је овогодишњи раст цена "меких" производа као што су шећер, кафа и какао, наводи Рабобанка у свом годишњем извештају за 2024.

Фото: pixabay.com

Холандска банка, генерално, очекује да ће глобална инфлација цена хране нагло пасти, након година раста цена. Такође је упозорено да би Ел Нињо могао негативно утицати на неколико усева почетком следеће године, при чему би неки усеви могли имати и користи, пише даље ЦНБЦ.

Фјучерси на сок од поморанџе су порасли за невероватних 80% у 2023. години, достигавши историјски рекорд крајем новембра, након што су урагани и заразе уништили усеве цитруса на Флориди. Цена какаоа, виталног састојка за чоколаду, скочила је ове године за 64 одсто и достигла максимум у 46-годишњем периоду, јер су залихе у западној Африци биле тешко погођене јаким кишама и гљивичним инфекцијама.

Сорта кафе робуста је 15. децембра достигла највиши ниво у последњих 15 година, док су цене шећера порасле за 13% у 2023. години, чак и након смањења раста цена у септембру.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести