ВСХ: Одлуке банака о промењивој стопи на кредите у швајцарцима незаконите

ЗАГРЕБ: Врховни суд Хрватске данас је објавио да одлуке банака о промењивој каматној стопи на кредите у швајцарским францима након 1. јануара 2013. до 1. јануара 2014. нису законите, јер банке нису ускладиле "своје пословање у вези промењивих камата" с одредбом Закона о изменама и допунама Закона о потрошачким кредитима.
franak/tanjug
Фото: Tanjug

"Иако је банка у складу са Законом у својој понуди корисницима, за измену ништавне одредбе, у складу са Законом, прецизирала начин одређивања промјењиве каматне стопе, она је ипак, без упоришта у закону, једнострано одредила каматну стопу вишу од почетно уговорене каматне стопе", објавио је Врховни суд, преноси Хина. 

Додају да је тиме, по схватању тог Суда, наплатом камате по стопи вишој од почетно уговорене, "део имовине корисника кредита без правне основе прешао у имовину банке па основано корисник кредита захтева враћање тог износа". 

Притом напомињу, пише Хина, да овом одлуком није промењено правно схватање заузето у пресуди Врховног суда од 20. марта 2018. у којој је закључено да колективна тужба прекида ток застаревања потраживања појединих корисника. 

Удружење Франак и Странка грађанског и народног активизма - Снага, позвали су у јануару Врховни суд да што пре донесе одлуке о ревизијама у вези с правом оштећених дужника на обештећење након конверзије кредита у швајцарским францима, с обзиром на то да у јуну ове године наступа застарелост потраживања преплаћених камата у случају "франак". 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести