Вучуревић: Извоз војвођанског аграра тежак 436,8 милиона евра

На основу података Републичког завода за статистику, које је обрадила Привредна комора Војводине, у периоду јануар–мај 2018. године извозници из Војводине реализовали су извоз аграрних производа вредан 436,8 милиона евра, што је 21,6 одсто мање у односу на исти период у претходној години, док је увоз вредео 192 милиона евра и већи је 32,86 одсто.
d
Фото: Dnevnik.rs

– Спољнотрговинска размена аграрних производа из Војводине бележи стални суфицит у размени – рекао је председник ПКВ-а Бошко Вучуревић. – Бржи раст увоза од извоза у том периоду смањио је суфицит аграра 40,3 одсто у поређењу с истим периодом у 2017. години.

У периоду јануар–мај 2018. године покривеност увоза извозом је била 230 одсто, а то је 40,7 процената мање у односу на исти период претходне године, када је била 380 одсто.

– У првих пет месеци ове године дошло је до пада вредности извоза аграрних производа у поређењу с истим периодом у 2017. години, и то првенствено због мањег извоза кукуруза. У посматраном периоду, из АП Војводине извезено је укупно 322.220 тона кукуруза, односно 64,3 одсто мање него у истом периоду лане – рекао је Вучуревић.

По подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, процена извоза кукуруза из Србије у економској 2017/18. години износи 428.000 тона. Имајући у виду да је прошле године род кукуруза био знатно мањи, извоз је на нивоу очекиваног, али знатно испод просека.


Увоз соје, свиња, цигарета...

Иако извоз аграрних производа у првих пет месеци бележи пад, ипак се одржава позитиван биланс у размени аграрних производа. Неповољно је то што извозимо углавном производе с ниском додатом вредношћу, сировине и полупроизводе.

– На умањење аграрног суфицита у овом периоду утицало је повећање увоза соје у зрну и уљаних погача од соје, иако смо имали солидан род, цигарета, свиња тежих од 50 килограма, домаће врсте и свињског меса, а повећан је чак и увоз сточне хране и производа од брашна, у чему смо до сад били солидни извозници – рекао је Вучуревић.


На другом месту по вредности извоза је пшеница, која је у периоду јануар–мај 2018. године из АП Војводине извезена у вредности од 34,6 милиона евра, што је 70 одсто више у односу на исти период 2017. У том периоду је надокнађен заостатак у извозу из друге половине претходне године када је он био успорен. Извоз је био мањи јер су продавци очекивали вишу цену пшенице после жетве и нису хтели да је продају. По подацима „Жита Србије”, због јефтине пшенице у Црноморском региону, а високе цене пшенице на домаћем тржишту, која није била конкурентна, није било продаје наше пшенице ФОБ (Фрее Он Боард), а био је смањен извоз и у земљама окружења. Тржиште пшенице оживело је почетком марта ове године.

Највећи део шећера Србија извози на тржиште Европске уније, али је због укидања квота за шећер у ЕУ и евидентног пада његове цена на међународном тржишту дошло до значајног пада извоза. Од почетка до маја ове године, из АП Војводине је извезено шећера за око 7,4 милиона евра, што је 75 одсто мање у односу на исти период 2017. У посматраном периоду из АП Војводине је извезено 21.773 тона шећера, што је 41,1 одсто од извоза у истом периоду претходне године. Просечна извозна цена шећера од јануара до маја износила је 340,6 евра тона и нижа је 40 одсто у односу на исти период 2017.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести