За десетак година соларни панели врате уложене паре

Соларни панели су извор енергије који је најлакше и најбрже градити, а процедура је максимално поједностављена, рекао је стручњак за енергетику “Дилојта” Жељко Марковић.
Solarni paneli u poljoprivrednoj proizvodnji/M. Mitrović
Фото: М. Митровић/Соларни панели и други обновљиви извори енергије недовољно искоришћени у пољопривредној производњи 

Марковић је за Танјуг рекао да је изградња соларних панела веома једноставна и да их могу уградити сва домаћинства, а да се улагање у производњу електричне енергије из обновљивих извора исплати након десетак година.

Он је објаснио да се код уградње соларних панела на некој локацији узима у обзир осунчаност у претходних десет година, па се тај просек користи за прорачун како ће се производити електрична енергија из панела.

Навео је и да је код уградње соларних панела до десет киловата процедура веома једноставна, те да се одмах добија решење о одобрењу за прикључење панела тако што електродистрибуција изађе на терен и постави двосмерно бројило које може да мери потрошњу струје у оба смера.


Кинези највећи произвођачи

Марковић је казао и да су највећи произвођачи соларних панела Кинези, али и да се један број панела увози из Европе, те да се сви они разликују по ефикасности.

“Панели су направљени тако да их ни град ни одређени атмосферске непогоде не могу оштетити, довољно су чврсти”, напоменуо је Марковић.


“Процедура је максимално поједностављена и завршава се једним папиром, добија се решење о одобрењу за прикључење и само је потребно да дистрибуција дође и изврши замену бројила, тако што ће поставити двосмерно бројило”, објаснио је Марковић.

Марковић, који је бивши директор у ЕПС-у, указује да код соларних панела постоје нека ограничења, наводећи да инсталисана снага тих панела не може да буде већа од инсталисане снаге прикључка, јер се не би задовољили технички критеријуми и да укупна производња електричне енергије не може бити већа од потрошње на годишњем нивоу.

“Ограничења постоје, јер није циљ да неко буде произвођач електричне енергије и да зарађује од тога, него да се енергија произведе за сопствене потребе”, казао је Марковић.

Додао је да се цена соларних панела не исказује по квадрату, него по инсталисаној снази, те да један киловат кошта око 1.000 евра, са уградњом.

Марковић је рекао да се улагање у соларне панеле, односно производњу електричне енергије из обновљивих извора за домаћинства исплати у периоду од осам до десет година, додајући да је рок трајања панела око 25 година.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести