За изградњу аеродрома две потенцијалне локације код Требиња

ТРЕБИЊЕ: За изградњу аеродрома постоје две потенцијалне локације у околини Требиња, идејно решење биће завршено већ за десетак дана, а комплетан план у периоду од шест месеци до годину дана, речено је данас после састанка представника влада Србије и Републике Српске.
trebinje tanjug
Фото: Dnevnik.rs

Помоћник министра за железнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске, Весна Вожни, рекла је да се данас састала оперативна група која разговара и одлучује о потенцијалним локацијама за изградњу аеродрома у Требињу.

"Брзо ћемо имати и други састанак и тада ћемо имати више информација", додала је Вожнијева.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Зоран Илић, рекао је да у Херцеговини због терена није било тешко изабрати погодну локацију јер је, како каже, таквих мало, и додао да постоје две локације које ће бити испитане, пренео је РТРС.

"Немамо преширок избор и неће нам бити тешко да се определимо за ону која је главна. Оно чиме ћемо се водити јесте да прилазне површи буду обезбеђене. Важно је да 10 километара и од једног и од другог прага писте немамо високе препреке", истакао је Илић.

Он је додао да, када је реч о величини аеродрома, то зависи од локације, али да ће бити уложен напор да се направи полетно-слетна стаза која ће омогућити слетање и највећих авиона на свијету.

"Ми ћемо припремити комплетну техничку документацију за израду плана, идејно решење планског акта које ће бити основ за изградњу аеродрома, то ће бити готово у следећих десетак дана", рекао је Илић.

Он је уверен да ће комплетан план бити готов у периоду између шест месеци и годину дана.

"Када се то заврши онда може да се ради техничка документација и да се почне са уговарањем радова. Ако буде довољно стручности и воље, мислим да ћемо за пар година имати аеродром", истакао је Илић.

Он је рекао да ће ово бити међународни аеродром који ће, осим Херцеговини, значити и делу приморја у Црној Гори и Хрватској.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да данашњи састанак говори о озбиљности намере изградње аеродрома.

"Ово нам говори да су Требиње и Херцеговина интересантни стратешки. Што се тиче града Требиња, ми смо максимално на услузи, све што треба од података ми смо ту. Ово није значајно само за Требиње него и за целу Републику Српску", истакао је Ћурић.

Ћурић: Градња аеродрома значајна за Требиње и целу РС

Изградња аеродрома код Требиња показује да су тај град и Херцеговина интересантни стратешки, а сам пројекат важан је за град, али и целу Републику Српску, изјавио је данас градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

У Требињу је данас одржан састанак представника влада Србије и РС, о најбољој локацији за изградњу мањег аеродрома.

"Претходних дана, ''популарни'' су били Требиње и аеродром и многи су, поготово из Федерације, покушали да политизују и посумњају у све што би требало да се дешава, али овај састанак данас говори колико смо озбиљни и колико су Александар Вучић и Милорад Додик озбиљни у намери да се изгради овај стратешки пројект", рекао је Ћурић новинарима.

То је, каже, нешто што иде у прилог томе да су Требиње и Херцеговина интересантни стратешки.

"У наредном периоду треба да изнађемо локацију да би се изградио аеродром. Што се тиче града Требиња, ми смо максимално на услузи, као и у претходном периоду. Комплетна логистика је ту, сви смо спремни", рекао је Ћурић.

Он је истакао да градња аеродрома није пројекат важан само за Требиње, већ је итекако значајан за целу РС.

"Надамо се да ће у скорије време бити како смо и најавили, да копненим путем људи долазе у Требиње, да виде стварно чији је град и шта је културно историјско наслеђе, али и што се тиче осталог, надамо се да ће већ у скорије време моћи то и авионом да виде", рекао је Ћурић.

Он није желео да лицитира када је реч о локацији за градњу аеродром, да, како каже, "пројекат не би кренуо у кривом смеру".

"Након обилазака, имаћемо потенцијалне локације, надлежни ће рећи шта је добро и надам се да ће локација бити избрана и, без озбира која буде била изабрана, да ће кренути градња", рекао је Ћурић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести