Србија спремна да гради аеродром код Требиња

БАЊАЛУКА: Председник Србије Александар Вучић пренео је данас, након разговора са представницима РС у Бањалуци, да се изашло са идејом и да је Србија заинтересована да почне разговоре са владом РС о изградњи аеродрома у Херцеговни.
Trebinje Foto: Alisa Junuzović
Фото: Требиње Фото: Алиса Јунузовић
"Спремни смо да уложимо значајан новац, да запослимо људе у РС и већ од понедељка, наша делегација је спремна да иде у мисију у Требиње, којом бризином и по ком моделу, концесионом или неком другом, на 30-35 година Србија може да изгради изгради тај аеродром", рекао је Вучић новинарима.
 
Тај аеродром наолазио би се између Требиња, Билеће и Гацка.
 
"Желимо да изградимо компелекс аредрома и да управљамо њиме. Ту профита нема, али је од изузетног значаја и за Србију и за РС. Од стратешког значаја", рекао је Вучић.
 
Додао је да су му и представници МТУ, немачке компаније која почиње градњу фабрике мотора у Старој Пазови, пренели да је то једини бизнис који има посао за 60 година.
 
"Зато је важно да градимо аеродроме ближе, да и Требиње, Херцеговину ставимо ближе у мрежу. Много је потребно до Требиња, а то је најлепши српски град и важно је да помогнемо људима у Херцеговини. То је важно и за Србију и за РС", рекао је Вучић.

Финансијска ињекција РС до краја године, закон о ћирилици

Александар Вучић најавио је данас да ће Србија, ако буде потребно, а вероватно ће бити с обзиром на тешка временима, пружити додатну финансијску ињекцију пре краја године Републици Српској.

Вучић је, након састанка са високим представницима Српске, казао да је обавеза Србије, онолико колико може, да помаже српском народу у РС, и чиниће то увек поштујући Дејтонски споразум.

Истакао је да је Дејтонски споразум „свето писмо“ за Србију, и да би волео да ствари остану у његовим оквирима.

Казао је да се Србија данас обавезала да додатно помогне РС око изградње аутопута Београд-Сарајево и Бањалука. 

„Сем изградње моста на Сави код Раче ићићемо на значајну подршку изградњи тих 17,1 километара у вредности 150 милиона евра. Спрени смо да учествујемо са 100м милиона евра. Даћемо највећи новац да би обезбедили директну везу са Бијељином, другим највећим градома у Српској, а једном од највећих градова у БиХ“, објаснио је Вучић.

Изразио је наду да ће Сарајево имати снаге за даље „спуштање“ ка Тузли и Сарајеву, или ићи према већ постојећим путем ка Зеници и Сарајеву, да ће РС наставити пут даље ка Добоју.

Пренео је да се Србија данас обавезала и спремна је да наредних дана плати милиона евра за студентски центар Никола Тесла Павиљнон 3 у Бањалуци.

Србија ће, како је указао, преузети две трећине трошкова тог пројекта.

Рекао је да Србија не уплаћује део по део, већ због добре солвентности, уплаћује читав износ одјендом.

„Задовољан сам како иду други пројекти које радимо у РС, али имамо пројекте и у Федерацији“, подсетио је он.

Вучић је рекао да је планирано да парламенти Србије и РС усвоје закон о заштити обучавања српског језика и ћириличног писма.

„Наши парламенти ће донети истоветни закон, да не буде само на декларативном нивоу. Даћемо посебну поршку очувању ћириличног писма. Подржаћемо издавачке куће које штампају на ћириличном писму, и подржаћемо финансијски фирме које користе ћирилично писмо. Никоме нећемо да бранимо употребу другог писма, јер је и латично писмо наше писмо. Али ћириличну треба да сачувамо и економским подстицајима“, магласио је он.

Најавио је да ће разговори са представницима РС бити настављени и најавио да ће се обележавање погрома током операције „Олуја одржати заједнички 4. или 5. августа 

Помажемо РС колико можемо и наставићемо

Александар Вучић изјавио је данас да у Републици Српској не постоји општина или град у којем нема школе, вртића или неке друге установе у који Србија није уложила. 

Вучић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да Србија помаже колико може Републици Српској и да ће наставити то да чини.

Како је навео, у тренутку када се цео свет суочава са корона вирусом, држави је тешко и да чак исплаћује плате и пензије и колико је велики притисак и на здравство и на индустрију.

Истакао је да ће Србија предузети и нове мере за подстицај привреди погођеној ковидом-19, као и да ће наставити да помаже РС.

Он је навео да ће Србија и ове године имати две милијарде евра страних директних инвестиција, што неће бити случај са БиХ.

Додаје да је ове године, због кризе, у првих пет месеци размена са БиХ износила 656 милиона евра, што је значајно мање од прошле године, када је била две милијарде евра, што је цифра коју само чудом две земље могу достићи у 2020. 

"То је зато што и једни и други мање трошимо, постоји доза неизвесности, а ја позивам грађане у Србији да троше новац", рекао је Вучић и подсетио да је јуче најавио нове мере.

Додаје да ће Србија наставити да помаже РС колико може.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести