Вучић: Идемо путем још веће сарадње и јединства

БАЊАЛУКА: Ма где да живе сви Срби у свету морају да знају да је једна иста матица Србија, али и шта за све Србе значи Република Српска, поручио је у Бањалуци председник Србије Александар Вучић.
v
Фото: Tanjug (Kabinet predsednika Republike Srpske)

Вучић је, у свом првом обраћању у УКЦ Бањалука, рекао да Србија својим потписом гарантује спровођење Дејтонског споразума, али гарантује тиме и РС.

Ми данас имамо више новца захваљујући тешким реформама које смо спровели. Управо зато данас можемо да исправљамо бројне неправде које смо чинили према свом народу, плашећи се да не преузмемо одговорност, да се неком не замерино. Увек смо се плашили да нас неко не критикује. Много више нас сада занима шта суштински радимо, а не шта ће ко да каже или шта о нама напишу, објаснио је он.

Вучић је упитао да шта можемо да очекујемо ако сами не бринемо о српском наслеђу и српском народу.

Ко то пева и пише на чистијем српском језику од Кочића, Шопића, Андрића, а ниједан од тих витезова српске културе није рођен у Србији. Јесу ли они због тога мањи Срби, упитао је он.

Љубав која постоји нас, како истиче, обавезује да помогнемо колико можемо.

С тим у вези је Вучић рекао да је током ноћи Србија послала РС 10.000 тестова на корона вирус, а послаће и више ако треба.

Шта год да је потребно кажите колико год можемо помоћићемо, нагласио је он додајући да се Србија неће стидети и правдати за то.


Политика Србије очување мира и стабилности

БАЊАЛУКА: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је важно сачувати мир и стабилност у региону, те да ће то бити политика Србије.

Вучић је, у изјави новинарима у Бањалуци упитан за изјаве о повезивању статуса РС и КиМ, да сви заједно, Срби, Бошњаци, Хрвати и други морају заједно да сачувају мир.

"Шта год да мислим о неком другом, било ком политичару, морамо бити свесни да нам одлазе људи са свих простора јер нису сигурни да имају извесну и добру будућност, плаше се онога што би у будућности могло да се деси", указао је он.


Обавеза Србије да увек буде на располагању РС

Србија мора да брине о Републици Српској, да показује одговорност према РС и да јој увек буде доступна и на располагању, поручио је председник Србије Александар Вучић, додајући да је уверен да грађани РС то добро знају.

Вучић је напоменуо да је данас на рачуну Српске и 540.000 евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано.

Данас, додао је, стиже и новац за претовачки Духовни центар.

Вучић је најавио да ће Србија и РС заједно радити, иако ће Србија преузети 90 одсто трошкова на себе, на прављењу споменика и спомен дома на петровачкој цести, где су избегли Срби из Крајине најстрашније страдали.

Ту су убијена деца оних људи који су криви само зато што су Срби и хтели су да се склоне и спасу животе и своје чисте душе. Тај споменик ћемо сада да урадимо, а нисмо могли за 25 година...ни да урадимо, ни на нашу децу да мислимо, рекао је Вучић у обраћању током посете УКЦ Бањалука.

Санитетска возила, њих 15, вредна укупно око 750.000 евра, чије кључеве је Вучић уручио, намењена су домовима здравља у 15 градова у Републици Српској.

Међу њима су Источни Стари Град, Теслић, Чајниче, Хоча, Калиновинк, Билеће, Гацко, Граишка, Козарска Дубица...

На тај начин здравствене установе у тим локалним заједницама значајно јачају капацитете у пружавњу здравствене заштите, нарочито током борбе против корона вируса.

Треба да се повезујемо и градимо поверење

„Треба да се повезујемо и градимо поверење, а не да инсистирамо на неповерењу“, поручио је данас у Бањалуци председник Србије Александар Вучић, коментаришући нове захтеве бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Бакира Изетбеговића да се преиспита могућност ревизије пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије за геноцид. 

"Само нека себи људи поставе себи једно питање. Ако оставите све друго по страни, тиме ћете да добијете шта? Шта очекујете од српског народа и у односима са Србијом?", упитао је он.

Вучић је рекао да разуме шта раде и њихове политичке жеље, али да се пита шта би био резултат тога.

Указао је да је одлуке доносио увек руководећи се резултатима и зато је Србија толико економски напредовала.

"Знате шта мислим о ужасу који се догодио у Сребеници", додао је он.

Желимо више контаката и сарадње са Сарајевом
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бањалуци да Београд жели више контакта и сарадње са Сарајевом.
 
"Немамо ту врсту проблема. Ми желимо што више контаката и ја разговарам понекад са различитим представницима од Драгана Човића, до Бакира Изетбеговића. Немам проблем са тим, важно је да радимо што више", рекао је Вучић одговарајући на питање може ли се у наредном периоду очекивати нека комуникација са Сарајевом, "с обзиром да постоји стална комуникација са Бањалуком".
 
Вучић је подсетио да је са представницима сва три народа у БиХ, Шефиком Џаферовићем, Жељком Комшићем и Милорадом Додиком, присуствовао полагању камена темељца за изградњу ауто-пута Београд - Сарајево, прошле године.
 
Додао је да се на том пројекту морају убрзати радови, јер је и 120 радника било заражено због чега је једина деоница успорено радила.
 
Како је рекао, важно је аутопут иде даље од Пожеге, ка Котроману, Вишеграду и Сарајеву, али и до Дуге пољане, између Сјенице и Новог Пазара.
 
Жеља је, каже, да се тај део Србије повеже и са Београдом и са Сарајевом, јер, истиче, морамо и желимо да живимо заједно.
 
"Знам да нисам нарочито популаран у бошњачком делу јавности и знам шта ће људи са предрасудама и много измишљотина да изговоре о мени. Немам проблем са тим, јер људи виде да ли сте нешто урадили или нисте", рекао је Вучић.
 
Слично је, каже, као и у случају ситуције са корона вирусом у Новом Пазару.
 
Вучић је истакао да је ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину под контролом, да је стабилизовано стање у болници, у којој је сада 170 људи смештено, за разлику од 350 колико је пацијената било пре неког времена.
 
Додао је да ће замолити представнике исламске заједнице да се додатна пажња обрати будући да следи Бајрам.
 
Вучић је рекао и да је данас спреман да чује и саслуша све што му је Милорад Додик најавио да ће му пренети на састанку, неке од планова РС као и неке његове идеје.
 
Обишао радове на изградњи објекта у Петрићевцу
 
Председник Србије Александар Вучић данас је, током посете Бањалуци, обишао и радове на изградњи вишенаменског објекта у насељу Петрићевац, у којем ће бити смештени вртић, дом здравља и месна заједница.
 
Изградња тог објекта финансира се средствима Републике Србије.
 
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић захвалио је Влади Србије и председнику Александру Вучићу што финансирају изградњу објекта у вредности око 800.000 евра.
 
"То ће користити око 10.000 грађана Бањалуке. Директно 8.000 становника Дом здравља, још 150 малишана у вртићу, али и у новој згради Месне заједнице Петрићевац, где ће просторије служити бројим удружењима и грађанима овог дела града", рекао је Радојичић.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести