Вучић: Влада до краја августа, медији измишљају њен састав

БЕОГРАД: Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће нова Влада Србије бити формирана крајем августа.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је за РТС рекао да ће покрајински парламент бити формиран до 1. августа, а републички парламент до 3. или 4. августа.

"Избор владе очекујте крајем августа, тако ја очекујем да буде", рекао је Вучић.

Он је, наводећи да ради на формирању владе са сарадницима и пријатељима, поручио грађанима да не верују у оно што прочитају у медијима о наводном саставу нове владе, јер су "све то измишљотине".

"Те имаће СПС два министра, три... Те биће министри ови или они, неки се препоручују па скромно кажу да то не очекују, али да су на располагању... Све лаж до лажи", рекао је Вучић.

Грађани да рачунају на стабилност, неизмењене плате и пензије

Вучић је поручио да грађани Србије могу да рачунају на стабилност и сигурност, а пензионери и запослени у јавном сектору могу да рачунају на неизмењене плате и пензије.

"Сасвим је извесно да ћемо пензије повећавати, а надам се да ћемо имати простора и за повећање плата, које ће бити мање од очекиваног, али ће бити", рекао је Вучић за РТС.

Зна каже, за препоруке Фискалног савета, који би, као и увек, да се замрзну плате и пензије, али су, истиче, финансије стабилне.

Он је истакао да је све ово урађено, и тешке рачунице направљене, да смо успели и додатно дреновину да исцедимо, захваљујући тешким реформама које су направљене.

По томе колико Србија улаже новца у привреду, је испред огромног броја земаља и како истиче, ово је све Србија сама зарадила и њена економија.

Одбацује као лажи све критике што се даје 15 санитетских возила за Републику Српску, а не и за Нови Пазар.

"Лажови, пре два дана су два медицинска возила дата Новом Пазару", каже Вучић и напомињен да то говори јер све што неки причају и о лекарима и о Косову и Новом Пазару тиче се само стварања "прстена политичке кризе", како би се представило да ништа не ваља.

Додаје и да сада никог из владе не можете да видите, да је три четвртине министара на одмору или као на одмору, а када се говори о формирању владе - сви траже места.

Указује да му не пада напамет да се додворава било коме, ни по питању Косова, као ни по другим пигтањима, јер је изабран да би радио посао, да заврсава теске ствари.

Неко би хтео да резултати буду лоши, да немамо за раднике и предузетнике, који сада изузетно развијају предузетнички дух.

Људи и даље тешко тешко живе, али Србија је прва по стопи раста, напомиње Вучић.

Заштитићу земљу, не себе, води ме воља народа, не сила

Председник Вучић је истакао да ће Србија у неком тренутку бити притиснута у преговорима о Косову и Метохији, али и поручио да ће заштитити земљу, а не себе.

"Око КиМ сви хоће да Србија призна независност. Ако не одемо на разговоре, бићемо проказани. У неком моменту ћемо бити притиснути. Ја сам политички ветеран и знам какве су последице по мене, али заштитићу земљу, а не себе", казао је он за РТС.

Рекао је да неће дозволити, и не интересује га, како каже, што неко протестује.

"Мене интересује воља народа, а не воља силе и насилника. Нећу да се додворавам никоме", подвукао је он.

Вучић је подсетио да је данас 10 година од када смо изгубили пред Међуанродним судом правде.

"Нећу да ми држе предавања они који су одговорни, мени и људима који се боре. Потцењују нашу делегацију. Тамо је отишао директор Војне обавештајне агенције генерал Владиша Владисављевић. Не зна он, који има огромно искуство? Ти људи се боре за Србију на сваком месту, кораку, боримо се везаних руку, не спреда везаних, већ позади, и тако се боримо и са свим тим", рекао је он.

Вучић је упитао да ли неко мисли да се може више.

"Је л'' треба да одемо тамо па да сваког дана цитирам Лазара. Отиђите па покажите докле сте довели Србе. Па, када дође време видећемо ко је био Лазар, а ко се другачије понашао", нагласио је он.

Вучић је поручио само да они у чије је време Косово прогласило независност не говоре шта треба да се ради, у чије време је Међународни суд правде донео такву одлуку, у чије време је убијен Ранко Панић.

Притисак на болнице мањи, Београд може да издржи

„У последњих 24 сата тестирали смо готово 12.000 људи, што је убедљиво највише, и мањи је проценат заражених у односу на претходне дане, што говори да се ситуација поправља, изјавио је председник Вучић.

“Један од најважнијих фактора, је проценат заражених у односу на тестиране, а он је пре четири или пет дана био значајно већи. Уз то, данас је примљено 480 у болницу, а њих 540 је пуштено кући”, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да нема више “језивог” притиска на болнице, као пре четири или пет дана, иако је он и даље, каже, “страшан”, те додао да Београд, упркос пренапрегнутости, може да издржи.

“Када имате више отпуштених него примљених, имате ситуацију да здравствени систем може да поднесе”, рекао је Вучић.

Како је рекао, ситуација је стављена под контролу и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, као што су надлежни и указивали, додајући да се сaда може проверити шта је допринело пређашњој лошој ситуацији.

“Нису људи били недисциплиновани пре 10 или седам дана, већ сада тачно можете да погодите шта су били разлози за огроман пораст. Тако и у Београду и Новом Саду. Нема ту скривања и лажи нити било чега, јасно је шта је допринело”, рекао је Вучић.

Претекли смо Немачку по тестирању

Србија је данас међу првих четири или пет земаља у Европи, по тестирању, рекао је председник Србије Александар Вучић и нагласио да смо претекли и Немачку, пропорционално броју становника.

"Претекли смо Немачку, више тестирамо од ње на 100.000 становника. Испред нас су само Аустрија, Швајцарска, Луксембург и још једна земља", рекао је Вучић за РТС.

Поручио је да је наш циљ да чувамо здравље и животе људи, а не "политичке бројке".

Најавио је и да у наредних седам дана почиње градња две ковид болнице, у Београду и Крушевцу, укупно 1.500 лежајева за најтеже случајеве.

"Бићемо спремни за јесен и зиму", подвукао је Вучић.

Нешто се чудно дешава у региону, сви се наоружавају

Вучић је оценио коментаришући вест да Немачка наоружава тзв. војску Косова, да се "нешто чудно" дешава свуда у региону јер се сви наоружавају и поручио да ће Србија бити у стању да се заштити.

"Ја се надам да то наши немачки партнери неће да ураде, али постоји неизвесност за будућност и сви се у региону наоружавају невероватном брзином", рекао је Вучић за РТС.

Руски портал Спутњик јавио је да власти у Приштини месецима преговарају са немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, уз одобрење канцеларке Ангеле Меркел. Вучић је вечерас рекао да је од Војно-обавештајне агенције тражио податке чим је видео вест на Спутњику.

"Не мислим, мада не искључујем да ће добијати тенкове ''леопард'', не искључујем могућност и наше службе кажу да је могуће да ће добити оруђе за уништење противоклопних возила и хеликоптера и нисколетећих авиона, што је познато немачко оружје, као и пушке Г-36", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће српска наменска индустрија поново добити огромну подршку државе, као и да је Србија набавила белгијске "скар" пушке, да се унапређује модуларна пушка у Крагујевцу...

"Нешто се чудно дешава, сви се наоружавају у региону", рекао је Вучић. Коментаришући то што немачки закони забрањују да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО, Вучић је напоменуо да Србија пре неколико година није могла да добије од Немачке хеклер и кох пушке и да се зато определила за белгијску пушку, која је такође фантастична.

Каже да је данас добио извештаје за комплетан регион од представника Војске Србије и да се изненадио када је то видео, јер два и по месеца није гледао те извештаје. Како каже, Србија заостаје за Хрватском кад је реч о оклопним точкашима и да ће зато направити највећу наруџбину од домаће индустрије за Лазара и Милоша и ремонтовање пешадијских возила.

Додао је и да Србија има својих предности, о којима не би говорио. Вучић је рекао да постоји огроман проблем са обукама и додатним наоружавањем такозване косовске војске, али је поручио да ће Србија бити заштићена. Поручио је и наменској индустрији да ће поново добити огромну подршку државе Србије и да "треба да се уозбиље".

Вучић је навео и да је то што су Американци у једном тренутку најавили да постоји могућност да напусте базу Бондстил на КиМ довело до тога да поједини НАТО партнери желе да улажу више у подршку косовској војсци него раније.

"То само изазива неизвесност и несигурност, али ми ћемо бити у стању да сачувамо себе, земљу и народ", рекао је Вучић.

Како тврди Спутњик, косовски Албанци су до сада исплатили Немачкој око 170 милиона евра за куповину оружја, опреме и обуку припадника КБС -а, а преговарају о набавци нове туре немачких аутоматски пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенковима „Леопард 2".

Спутњик указује да Немачка тиме што наоружава Косово, крши споствена правила и законе, јер одредбом из 1971. постоји начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО. Како би оправдала статус четвртог највећег извозника оружја на свету са 5,8 одсто удела у тржишту оружја, ова одредба је замењена компликованим процесом, па тако у „спорним" продајама оружја последњу реч има Савезни савет за безбедност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико ресорних министра немачке владе, наводи се на сајту.

Како додаје Спутњик, овај Савет одобри око 60 одсто захтева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО, показала је студија Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФК), урађена по налогу невладине организације Гринпис.

САД нису напустиле преговоре о КиМ, очекујем налет

„Сједињене Америчке Државе нису напустиле преговоре о Косову, каже председник Александар Вучић и додаје да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

"Није, нема никакве сумње", рекао је Вучић упитан да ли је Америка напустила преговоре о Косову.

Каже да очекује још снажнији налет Американаца по том питању.

Сви хоће независно Косово, маневарски простор мањи

Председник Вучић рекао је да је свеједно да ли разговарамо са Албанцима или представницима ЕУ или Америке, јер сви они исто мисле и желе независно Косово у оквирима данашњег, како су га Албанци прокламовали.

"Немојте у то да имате никаве сумње, Сви хоће да Србија призна независност, а ако не одемо на разговоре, готови смо, у неком моменту ће нас притиснути", рекао је Вучић вечерас на РТС говорећи о наставку дијалога са Приштином.

Он је додао и да никада није потцењивао косовске Албанце и да је увек говорио да су разговори тешки.

Додао је и да ми на преговоре не идемо са триковима, нити се супростављамо само Албанцима, већ и онима који их подржавају, те је свеједно са ким се разговара, јер сви заступају исти став.

Каже и да смо користили маневарски простор осам година, али да ће нам га сада скраћивати.

"Правиће у Бујановцу јединствену локалну власт против Срба, а код мене су албански представници тражили да их интегришемо у државне органе", наводи Вучић.

Додаје да се томе обрадовао, али да су они потом отишли у Албанију, где су им рекли да формирају власт без 42 одсто Срба, и да избаце СНС.

"Растурите Србе на локалном нивоу, а зато тражите са један посто у Београду учешће на централном нивоу. Мало је чудна та теорија", указује Вучић.

Објашњава да они желе да могу у једном тренутку да нас уцењују различитим притисцима, до подизања штрајкова и говориће за Бујановац и Прешево, јер у Медвеђи живи 300 Албанаца, а не 4.000, како су лагали деценијама.

Са друге стране, појављују се притисци у Пазару, Тутину и Сјеници, напомиње, иако, како истиче, ниједна власт од 1945. до 2012. није урадила за тај део Србије колико власт од 2012. године.

"То добри и поштени Срби и Бошњаци знају, али ће нас политички екстремисти оптуживти увек када помажемо Српску, иако је то наша обавеза и наше право, као што ја њима кажем доведите лекаре из БиХ, радите шта хоћете, али немојте да нас оптужујете за Пазар", поручује Вучић и понавља да се у Пазару гради болница, као клинички центар, у коју ће бити уложено између 30 и 35 милиона евра.

Каже и да је изабран да говори и завршава тешке ствари када је у питању и Косово, али да би Срби највише волели када би неко други у наше име могао да се бори за Качаник.

"Јер, смо ми способни да се боримо за кафиће и Скупштину Србије и ако могу неки наши да се врате на власт, а да се бори за Качаник хоће само један посто људи, више неће", указао је Вучић.

Зато ће, како закључује, свако руководство бити криво ако нешто покуша на рационалан начин да говори.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести