За Моју прву плату до сада се пријавило 13.300 младих

БЕОГРАД: За програм Моја прва плата до сада се пријавило 13.300 младих, а остали заинтересовани могу да се пријаве до 8. новембра, када истиче рок за пријављивање, изјавила је за Танјуг руководилац Центра за едукацију у Привредној комори Србије Мирјана Ковачевић.
kancelarija
Фото: pixabay.com

Млади су се пријавили за око 11.000 позиција, а 8.000 компанија, колико се раније јавило на програм, огласило је 14.325 позиција.

Дакле, остало је још оглашених места на која се нико није јавио.

"Зато позивамо младе да се пријаве. Право на пријаву имају млађи од 30 година, са најмање завршеном средњом школом, без радног искуства или ако је оно краће од дужине трајања овог програма“, каже Ковачевићева.

Она наводи да међу позицијама које су оглашене, а нису покривене пријавама, има кувара, конобара, разних грађевинских профила, али и позиција које траже факултетско образовање, као што су машински, грађевински, електро инжењери, пројектанти.

Према њеним речима, непокривених позиција има у свим деловима Србије, па и у градовима где је највећи број пријављених, попут Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца.

Када је реч о стручној спреми младих који су конурисали, наша саговорница истиче да се пријавило највише оних са завршеном средњом школом.

Њих је нешто више од 70 одсто, а и потребе послодаваца за кадровима са завршеном средњом школом су највеће.

Саговорница Танјуга наводи да су млади конкурисали за око 70.000 позиција, што значи да је свако од њих поднео око пет пријава.

"Без обзира на овако добар одзив ми и даље имамо око 1.500 компанија које још нису добиле ниједну пријаву младог кандидата", указује Мирјана Ковачевих.

Она објашњава да после истицања рока за пријављивање, дакле 8. новембра, почиње повезивање младих и компанија које ће трајати до 15. новембра, а 27. новембра би требало да буде позната коначна листа оних који су повезали и договорили о сарадњи.

"Предвиђено је да се од 28. новембра до 14. децембра закључују уговори. То нису уговори о раду, већ уговори о додатном образовању и стицању првих радних искустава", каже Ковачевићева.

Додаје да по закључењу уговора млади могу да почну са реализацијом програма стручног оспособљавања који је и оглашен на сајту Моја прва плата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести