За ново радно место субвенције од 3.000 до 7.000 евра

На првој овогодишњој седници Влада Србије донела је Уредбу о одређивању критеријума за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања, по којој су субвенције за свако ново­отворено радно место, у зависности од степена развијености општине, од 3.000 евра до 7.000 по раднику.
subvencije za nova radna mesta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Субвенције за подстицање привлачења директних улагања могу се доделити за реализацију инвестиционих пројеката у производном сектору и за пројекте услуга серви­сних центра. У исто време, не могу се доделити за реализацију инвестиционих пројеката у сектору саобраћаја, раз­воја софтвера, осим ако нису у функцији унапре­ђења производа, производног про­цеса или пружања услуга сервисних центара, угоститељства, игара на срећу, трговину, производње синтентичких влакана, угља и челика, ру­дарства, дувана и дуванских прерађевина, оружја и муниције, бродоградње поморских трговачких пловила на сопствени погон преко 100 бруто регистровнаих тона, аеродрома, комуналним делатностима, сектору енергетике, ши­рокопојасне мреже, рибарства и аквакултуре.

10 нових радника најнижи праг за субвенције

Право на субвенције државе имају домаћи и страни инвеститори. Право на доделу новца не могу остварити привредна друштва у тешкоћама, она која имају доспеле а неизмирене обавезе по основу пореза у Србији, предузећа у којима др­жава, покрајина или општина имају учешће у власништву и она с којима је раскинут утовор о додели подстицаја, осим у случају споразумног раскида уговора.

Услов да би предузећа добила државне субвенције је да су регистрована у Агенцији за привредне регистре. Максимални износ субвенција за велика привредна друштва може се утврдити највише до 50 одсто оправданих трошкова за реализацију инвестиционог пројекта. Максималан дозвољен износ за средње привредно друштво може бити највише до 60 одсто оправданих трошкова, а за мала лимит је до 70 одсто оправданих трошкова за реализацију инвестиционих пројеката.

150.000 евра минимум за улагање у сервисне центре

Субвенције се могу доделити за инвестиционе пројекте у производном сектору код којих оправдани трошкови улагања у материјална и нематеријална средства износе најмање 100.000 евра и у којима се обезбеђује запошљавање најмање десет нових радника на неодређено време. Затим за оне који улажу најмање 200.000 евра и обезбеђују најмање 20 нових радних места , а улажу у општине четврте категорије развијености. као и они који реализују инвестицију у локалним самоуправама трећег степена развијености, а улагања су најмање 300.000 евра и отварају 30 нових радних места.


За технологију у прехрамбеној индустрији

Влада је усвојила и Уредбу о условима и начину привлачења директних улагања у области производње прехрамбених производа, која се односи на доделу субвенција за опрему и технологију за већи степен прераде у оквиру прехрамбене индустрије. Практично, државну помоћ у области прехрамбене индустирије добијаће инвеститори за набавку нове опреме и нове технологије, а све је повезано с бројем новоотворених радних места. Ту се, такође, субвенције по раднику крећу од 3.000 до 7.000 евра у зависности од степена развијености општина.


Субвенције могу добити и инвестициони пројекти од најмање 400.000 евра у другој групи развијености општина који обезбеђују 40 нових радних места, као и они који уложе најмање 500.000 евра и отворе 50 нових радних места у општинама прве групе развијености. Субвенције се додељују и за инвестиционе пројекте који се односе на услуге сервисних центара чија је минимална вредност 150.000 евра и којима се обезбеђује запошљавање најмање 15 нових радни­ка на неодређено време.

За свако отворено радно место Влада Србије одредила је висину субвенција које се могу доделити. Тако су за отварање радних места у локалним самоуправама које су у првој групи развијености субвенције по радном месту 3.000 евра, за локалне самоуправе у другој категорији развијености су 4.000 по раднику, за трећу групу општина по развијености оне износе 5.000, а за четврту 6.000 евра по раднику. За инвеститоре који улажу у девастирана подручја максимално може бити додељено 7.000 евра по ново­отвореном радном месту.

        Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести