Захтеви за ковид кредите Фонда за развој још у четвртак

БЕОГРАД: Фонд за развој Републике Србије разматраће захтеве за ковид кредите за ликвидност који буду поднети најкасније до сутра, 10. децембра.
novac pare
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

Ковид кредити додељивани су по посебном програму финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима изазваним пандемијом КОВИД-19 који је донела Владе Србије.

За њихову реализацију издвојено је 24 милијарде динара са циљем да се обезбеди подршка привредним субјектима за набавку обртних средстава и одржавање текуће ликвидности како би редовно измиривали обавезе.

Рок отплате ових кредита је до 36 месеци, што укључује и 12 месеци грејс периода, са годишњом каматном стопом од један посто.

Минимални износи кредита били су од 200.000 динара за задруге и милион динара за привредна друштва, а максимални су износили од 10 милиона динара за предузетнике, задруге и микро правна лица па до 120 милиона динара за средња правна лица.

Посебни кредитни услови за ковид кредита за ликвидност преко Фонда за развој држава је обезбедила за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - области у којима је пословање најтеже погођено пандемијом.

Кредити су одобравани на до пет година отплате са грејс периодом до две године и са један посто годишње камате.

Горњи лимит износа био је од 20 милиона за предузетнике и микро правна лица, преко 80 милиона динара за мала правна лица до 180 милиона динара за правна лица средње величине у овим секторима привреде.

Осим датумом подношења захтева, што је 10. децембар, основним документима о овој ковид државној кредитној линији утврђено је и да се захтеви могу подносити до утрошка средстава.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести