Заједничке мере као важан механизам подршке привреди Војводине

НОВИ САД: Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић су потписали Протокол о сарадњи. Oвим стратешки важним документом дефинисани су даљи кораци у будућој сарадњи с циљем унапређења постојеће, као и новe, заједничкe активностима у предстојећем периоду.
t
Фото: vojvodina.gov.rs

Иванишевић је истакао да је анализом постојећег стања и онога што је учињено, Покрајински секретаријат за привреду и туризам приступио изради мера подршке, додавши да ће једна од активности бити боља и целисходнија сарадња са Гаранцијским фондом Војводине.

Сматрамо да су финансијске институције чији су оснивачи Покрајинска влада и Скупштина АП Војводине важне као механизми којима можемо још боље помоћи привреду и туризам на територији АП Војводине. Данашњи Протокол управо истиче оно што мора да карактерише све наше активности, а то је реч „заједно“ – јер само са свим снагама заједно можемо да победимо у овој ситуацији која је веома изазовна, не само за Војводину, већ и за читав свет. Настојаћемо да не укидамо ниједну меру која је до сада постојала у оквиру Секретаријата, већ ће се уводити нове, попут наведене мере подршке Гаранцијском фонду и сличним институцијама које имају финансијску улогу, рекао је Иванишевић.

Он је додао да ће се са Гаранцијским фондом радити на креирању мера финансијске подршке како би Секретаријат унапредио његов гаранцијски потенцијал, а све у циљу да би што већи број привредника и туристичких делатника могао да оствари боље услове код банака, како би се наставио и одржао привредни развој.

Раковић је изјавио да је, анализом актуелног стања у привреди, евидентан проблем услед актуелне пандемије, те је Фонд у јуну текуће године промптно реаговао и увео гарантну линију под називом ,,ковид-19“.

До сада није била пракса да Гаранцијски фонд даје линије за текућу ликвидност. Сви наши потенцијали били су усмерени ка инвестирању, односно ка производњи. Актуелна ситуација нас је навела да креирамо управо овакву линију, која је у овом тренутку најкориснија и најтраженија у Фонду. Овим Протоколом се Секретаријат активно финансијски укључује у активност те гарантне линије. Средства Секретаријата ће бити уврштена у укупан гарантни потенцијал Фонда и користиће се за све гарантне линије из области привреде, а највише за гарантну линију за текућу ликвидност у привреди, истакао је Раковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести