ЗАЈЕДНО ПРИХОДУЈУ СКОРО БИЛИОН ДОЛАРА Глобалне компаније траже постављање рокова за укидање фосилних горива

ДУБАИ: Моћне светске компаније које заједно годишње приходују скоро билион долара, позвале су уочи климатског самита COP28 у Дубаију на постављање циљева и рокова за укидање фосилних горива.
vetrenjace
Фото: pixabay.com

Апел је потписала 131 глобална компанија, а међу њима су Астра Зенека, Икеа, Бајер, Хајнекен, САП или Унилевер, преноси портал oilprice.com. Поменуте фирме су позвале "све стране које присуствују климатском самиту COP28 у Дубаију да траже резултате који ће поставити темеље за транформацију глобалног енергетског система". Циљ ове трансформације треба да буде "постепено потпуно укидање фосилних горива и смањење емисија угљеника за 50 одсто у овој деценији".

Компаније такође позивају светске лидере да убрзају енергетску транзицију тако што ће се обавезати да ће до 2035. године енергетски системи напредних економија бити 100 одсто без угљеника. а најкасније до 2040. године и енергетски системи у другим земљама. "Да бисмо декарбонизирали глобални енергетски систем, морамо да повећамо удео чисте енергије истом брзином којом постепено укидамо употребу и производњу фосилних горива", истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести