Због крађе струје 300 домаћина отишло у затвор

По свему судећи, у Србији крађа електричне енергије није реткост јер је прошле године због тога 300 људи завршило је у затвору.
struja.jpg
Фото: Dnevnik.rs

По подацима ЈП „Електропривреда Србије”, лане је украдено струје за 1.026.023.535 динара. Чак 65 одсто укупног износа односи се на домаћинства, те из ЕПС-а казују на то да су домаћинства по том основу прошле године оштетила ЕПС за 658.563.186 динара, док је осталим крадљивцима струје фактурисано 367.460.349 динара. Да крађе струје не јењавају, потврђује и податак да их је од почетка ове године откривено 1.630, а да је неовлашћено потрошено електричне енергије за 280 милиона динара.

Иако се, наравно, огроман број грађана том недозвољеном радњом не бави, они који то чине, знају и начине како да то ураде. Струја се може украсти различитим интервенцијама на струјомеру, а то омогућава да се потрошња струје бележи, односно да се киловати броје, али не сви. Међутим, сад се све чешће краде с бандера, на које се директно прикључују највећи потрошачи – котлови, термоакумулационе пећи и други уређаји и машине. Монтерске екипе то веома лако откривају, али често долазе и по пријави, најчешће комшија. Да ли је разлог да комшија пријави крађу струје развијена свест грађана или нешто друго, тешко је рећи, али има и случајева да је лошији квалитет напона у домаћинствима која редовно и уредно плаћају потрошену струју разлог да се пријави проблем, приликом чијег се отклањања утврди да неко неовлашћено троши електричну енергију. 

Чак 1.630 крађа откривено ове године

Да би се смањила неовлашћена потрошња, односно крађа струје, из ЕПС-а кажу да се континуирано чине велики напори и спроводе активности на подручју целе Србије. Анализира се потрошња струје код свих потрошача да би се открила потенцијална места неовлашћеног коришћења. У том предузећу наводе да се раде опсежне контроле мерних места на којима постоји сумња за евентуалне злоупотребе. Као мере за спречавање и превенцију крађе електричне енергије измештају се места мерења, чиме се истовремено олакшава приступ бројилима за контролу и очитавање. Унапређује се опрема да би се лакше одредила микролокација губитака на мрежи, чиме се лакше открива и елиминише неовлашћена потрошња. Акције на откривању крађе електричне енергије и неовлашћеног прикључивања на мрежу, истичу у ЕПС-у, спроводе се 24 часа дневно, 365 дана у години. Спроводе их специјално формирани тимови запослених ОДС „ЕПС дистрибуције”.


Кривичне пријаве против лопова

Против свих које краду струју подносе се кривичне пријаве, потрошачи се искључују с мреже и праве се обрачуни по записнику о неовлашћеној потрошњи, кажу у ЕПС-у. Такође, у тој компанији истичу да је за успешнију борбу против крађе струје, која у Европи готово и да не постоји, неопходан услов да се пооштре казне јер је једини начин за спречавање понављања тог кривичног дела – одговарајуће кажњавање одговорних.


– ЕПС ће се изборити с крађом струје кад измести бројила из дворишта свима за које је доказано да су крали да више не би могли да  манипулишу њима, и када појединци из ЕПС-а, који помажу онима који краду струју, добију отказ – каже уредница интернет портала „Балканмагазин” Јелица Путниковић

Паметна бројила, која ЕПС треба да уведе до 2020. године, требало би да елиминишу губитке по основи крађа. Грађани протрошњу могу пратити и кроз графички приказ на рачунима. Уз паметно бројило постоји могућност да се прати да ли потрошња струје одступа од уобичајене или не.        

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести