Због пада Еурибора биће ниже и рате за отплату кредита

БЕОГРАД: Камата на тромесечне међубанкарске позајмице у еврозони, ЕУРИБОР, потонула је ових дана на историјски минимум од минус 0,49 процената, а у Удружењу банака Србије кажу да је већина кредита у нашој земљи, која је индексирана у еврима, везана за ЕУРИБОР и да ће код свих тих кредита бити примењена нова стопа, па ће и укупна камата бити нижа.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Дакле и месечне рате за отплату кредита (биће ниже)", речено је Танјугу у УБС - у.

На питање да ли су банке у обавези да примене ту камату на будуће кредите које одобравају или ће се односити и на већ одобрене кредите, у УБС објашњавају да се ЕУРИБОР примењује за сваки кредит у коме је код уговарања договорено да се каматна стопа изражава као збир вредности ЕУРИБОР-а и каматне марже коју наплаћује банка.

Тако да се то односи на све намене кредита (стамбене и друге), као и на и на све кредите, и раније уговорене и оне који се убудуће уговоре са ЕУРИБОР клаузулом.

Напомињу, ипак, да није могуће дати процену за колико може бити нижа рата кредита.

"Ту процену није могуће дати, јер су различите каматне стопе према врстама кредита, различити су рокови отплате, као и услови у појединачним банкама".

УБС саветује сваког клијента да са својом банком провери конкретне и детаљне податке о кредиту који користи.

ЕУРИБОР, подсећа УБС, представља међубанкарску каматну стопу односно цену по којој банке позајмљују новац једна од друге.

Европска каматна стопа утиче на цену сваког кредита у којем је приликом уговарања изричито наведено да се камата на кредит исказује као вредност ЕУРИБОР-а плус вредност камате коју наплаћује банка.

"Дакле, вредност ЕУРИБОР-а директно утиче на висину камате коју плаћамо и те камате су сада на историјски ниском нивоу, јер ЕУРИБОР има негативну вредност", истичу у УБС.

Додају да на вредност ЕУРИБОР-а утиче стање глобалне, а посебно европске економије, односно политика коју према стању економије води Европска централна банка.

Такође, кажу да већ дуже време, а посебно сада због економске кризе коју је изазвала пандемија ковид-19 Европа води политику оснаживања привреде, односно убацивања додатних количина новца у финансијске токове.

Из тог разлога новац је јефтин односно цена по којој се новац позајмљује никада није била нижа.

"Не бисмо улазили у спекулације како ће се та цена кретати, јер то зависи од много фактора које у овом тренутку нико на свету не може са сигурношћу да предвиди", наводи УБС.

Подсећања ради, пад ЕУРИБОРА уследио је након што су банке у еврозони узеле у јуну више од 1,3 билиона евра јефтиних зајмова од Европске централнбе банке, у оквиру програма ЕЦБ-а да подстакне економски раст 19-чланог блока, подривен кризом пандемије корона вируса.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести