Због рекордне суше Аргентина настоји да поново ревидира уговор са ММФ

БУЕНОС АЈРЕС: Аргентина ће настојати да изврши ревизију уговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) вредним 44 милијарде долара, због очекивања да ће рекордна суша довести до рецесије, саопштио је данас неименовани званичник Министарства економије те земље.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

Он је додао да су ''све опције на столу'', али није дао више детаља, пренео је Блумберг.

Министар економије Серђо Маса састао се у петак са првом заменицом генералног директора ММФ-а Гитом Гопинат како би разговарали о економским последицама најгоре суше у Аргентини до сада, додаје америчка агенција.

До настојања о поновној преради уговора дошло је мање од две седмице након што је ММФ променио кључни циљ уговора по трећи пут откако је споразум ступио на снагу пре годину дана.

Током последње ревизије, званичници ММФ-а и Аргентине договорили су се о смањењу нивоа нето акумулације резерви, односно залиха готовине.

Раније ове седмице, ММФ је смањио своју прогнозу раста за Аргентину на 0,2 одсто БДП-а са 2 одсто, док приватни економисти у Буенос Ајресу предвиђају смањење од 4 одсто, наводи Блумберг.

Владини подаци објављени у петак показују да су цене порасле за 104 одсто у марту у односу на пре годину дана, док економисти ''Џеј Пи Моргана'' сада предвиђају инфлацију од 130 одсто до краја ове године.

Раније је објављена пројекција да услед економске кризе и инфлације веће од 100 одсто, око 40 одсто грађана Аргентине живи у сиромаштву.

Поред тога, процењује се да је сиромаштво, које је смањено захваљујући државној помоћи током пандемије ковида 19, на крају прошле године поново порасло на скоро 40 одсто, са 36,5 одсто колико је било у првој половини прошле године.

Владине донације и субвенције су смањиле ниво екстремног сиромаштва, али је упитно колико дуго држава може да настави са субвенцијама, док покушава да преокрене дубок фискални дефицит и смањи потрошњу, у условима несташице долара, и када је суша погодила пољопривредни сектор, додаје Блумберг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести