ЗБОГ СУКОБА У ЦРВЕНОМ МОРУ Цена нафте Брент први пут ове године 80 долара

ЛОНДОН: Цена нафте Брент је у току дана први пут ове године достигла 80 долара за барел након што су Сједињене Америчке Државе и Велика Британија започели ударе на побуњене јеменске Хуте који нападају бродове у Црвеном мору.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Према подацима са берзи је цена нафте Брент данас у 16.00 благо пала са данашњег максимума на 79,313 долара за барел. Министарство финансија Велике Британије је реаговало израдом сценарија будућег кретања цена енергената, а један од њих подразумева поскупљење нафте за више од 10 долара по барелу и пораст цена природног гаса за 25 одсто, преноси Би-Би-Си.

Влада Уједињеног Краљевства је забринута да би напади на бродове у Црвеном мору могли да утичу на крхки раст британске привреде и подстакну инфлацију.

Британски премијер Риши Сунак рекао је да су напади изазвали "велике поремећаје виталног трговинског пута кроз Црвено море", али неки стручњаци сматрају да ситуација за сада није озбиљна. Главни економиста агенције Панмур Гордон, Сајмон Френч, је истакао да су цене енергије и даље знатно ниже него пре четири месеца. Банка Енглеске ће у фебруару донети одлуку о каматној стопи, а цене нафте ће тада вероватно и тада бити око 20 одсто ниже него што су биле у јесен 2023. године, закључио је Френч.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести