Зелена агенда доноси нова радна места и привредни раст

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће зелена агенда донети Србији привредни раст, нова радна места, смањити потрошњу енергије и смањити лош утицај на животну средину.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Зелена агенда не постоји од јуче, него већ неколико деценија, а Србија иде ка остварењу те визије. Ми смо и у процесу енергетске транзиције. То не значи да ћемо затварати термоелектране, али треба да имамо план како да за 20 или 30 година пређемо на капацитете који производе довољно енергије, а користе обновљиве изворе, рекла је Михајловићева.

Зелена агенда не значи губитак посла и нико никада није рекао да до 2030. морамо да затворимо термоелектране, али морамо да размишљамо о алтернативама, посебно када имамо у виду карбонске таксе које ће бити уведене, поручила је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи, саопштило је министарство.

Министарка је истакла да влада има план и да се ради на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода, чишћења дивљих депонија, а уједно на изградњих нових капацитета у области енергетике и рударства.

Морамо да водимо рачуна да имамо довољно енергије, а да истовремено очувамо здравље животне средине. У свим земљама се граде мале хидроелектране, а код нас је народ, с правом изгубио поверење и зато смо поднели пријаве против бившег министра и директора Завода за заштиту природе. За шест година нису донели важан правилник о биолошком минимуму, било је пропуста у реализацији пројеката, мењали су се услови све време, навела је она.

С друге стране, истиче, многи користе екологију да би себе промовисали и тиме дошли на политичку сцену, а после сваког њиховог протеста у Београду остане ђубре на улицама.

То је њихова политика, да зауставе развој. Понављам да зелена агенда доноси нова радна места и привредни раст, истакла је Михајловићева.

Она је, говорећи о рудним богатствима нагласила да ће отварањем рудника Чукару Пеки у септембру Србија учествовати са 18 одсто производње злата и бакра у Европи.

Раније су говорили како нам РТБ Бор није потребан, да треба уништити рудник, као што су уништавали фабрике. То није питање само града Бора, него целог округа. Председник Вучић и влада су направили план и сада заједно са кинеским партнерима идемо ка производњи која расте за 13 одсто, каже она.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести