Михајловић: Зелена агенда је развојна шанса

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је Србија започела процес енергетске транзиције чија је суштина повећање енергетске безбедности, ефикасности и здравије животне средине.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Михајловић је казала да је зелена агенда велика развојна шанса и да ће инвестиције у енергетском и рударском сектору у наредном периоду обезбедити нова радна места и привредни раст.

"Енергетска транзиција је процес у којем се цео свет већ 10 година налази. Суштина је да будемо енергетски безбедни, ефикасни и да емитујемо знатно мању количину штетних гасова", рекла је Михајловић за Ројтерс, а саопштено из Министарства.

Истакла је да Србија мора да имамо довољно електричне енергије, да обезбеди диверсификацију гаса, да има довољно нафтних деривата и буде ефикаснија, јер то што треба, како каже, да уради у смислу смањења потрошње је као да гради једну нову термоелектрану.

"Време је да направимо заокрет у енергетском сектору. Вредност инвестиција је, према нашој процени, близу 17 милијарди евра”, рекла је она.

Михајловић је поновила да неће бити затворене термоелектране, нити да ће било ко у том сектору остати без посла.

Подсетила је да је Влада Србије формирала Савет у којем се налази струка, представници јавних предузећа, научних установа.

"Направићемо план да до 2040. године, односно 2050. знамо тачно поступак како излазимо из ере коришћења угља, јер ћемо плаћати високе таксе и тако привреду учинити неконкурентном. Истовремено, знаћемо и поступак уласка у еру веће производње зелене енергије", објаснила је Михајловић.

Напоменула је да Србија ништа неће затварати, али да би требало да почне да отвара соларне електране, ветроелектране, електране које користе биомасу и биогас.

Министарка је нагласила да зелена агенда не представља ограничење, него је то модел новог економског раста.

"Нама је то потребно да сачувамо животну средину, отворимо радна места и развијамо привреду. Земље које уђу у тај воз одрживе енергетике, су земље које ће диктирати будући развој и раст на овим просторима”, истиче Михајловић.

Додала је да је рударски сектор у Србији тема о којој се није причало и није знало довољно.

"Вредност минералних сировина је 200 милијарди евра. Међутим, потребна су велика улагања. Литијум јесте минерал 21. века и сигурно је да и држава може имати огромну корист од тога, али је наш главни услов заштита животне средине", рекла је Михајловић.

Напоменула је да Србија жели да има комплетан ланац од извлачења литијума, преко постројења за производњу батерија до фабрике електричних возила.

Михајловић је истакла и да држава хоће да сви буду информисани о свему, али прецизно и истинито.

"То што у предизборној години многи ово питање користе у политичке сврхе, па плаше и обмањују јавност тиме што говоре да ће бити разорена Мачва, да ће се сви иселити, да ће бити уништене реке, то су неистине које служе за истицање кандидатура. Предлог који је дао председник о референдуму је најдемократскији који постоји. Како грађани буду одлучили, тако ће држава урадити”, истиче Михајловић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести