Зелено светло за Avia Prime да заврши куповину ЈАТ Технике

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) одобрила је концентрацију на тржишту која настаје куповином ЈАТ Технике од стране компаније "Avia Prime" са седиштем у Чешкој, објавила је КЗК.
avion, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Тако су створени услови да се финализује поступак приватизације ЈАТ Технике за коју је најбољу понуду од 10,29 милиона евра држави Србији дала чешка Avia Prime.

"Avia Prime" послује у оквиру уже групе друштава "Хартенберг" која је под контролом друштва "Хартенберг Холдинг" а усредсређена је на улагања у имовину.

Комисија констатује да Авиа нема директно или индиректно повезаних друштава у Србији али је на нашем тржишту преко повезаних фирми у сестринским групацијама Сyнбиол и Агроферт остварио у Србији приход од 3,5 милиона евра продајом ђубрива, хемијских производа, семена, пекарских производа и машина.

Авиа је на тржиштима Пољске и Словенија, преко фирми Линетећ и Адриа Техника, активна у сектору који се односи на концентрацију која настаје куповином Јат Технике.

ЈАТ-Техника има традицију одржавања авиона дугу 85 година, основну делатност обавља пре свега у главној бази на аеродрому "Никола Тесла" док линијско одржавања обавља на линијским станицама у Тивту, Подгорици и Скопљу.

Комисија је оценила да Avia Prime не послује на тржишту одржавања ваздухоплова у Србији, док је ЈАТ-Техника, како наводи, практично једини учесник на релевантном тржишту јер је у бази на аеродрому Београд једини сервисе великих комерцијалних авиона компанија Боинг, Ербас, АТР.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести