ЗФ Србија поново инвестира у Панчево и Нови Сад

Током овог месеца требало би у Србији да буде потписано девет нових уговора вредних 320 милиона евра који ће обезбедити 2.500 нових радних места, а како је прецизирала министарка привреде Анђелка Атанасковић, улагања се односе на Панчево, Нови Сад, Вршац, Крагујевац, Чачак, Ваљево и Стару Пазову
с
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Посебну пажњу привукла је вест да  ће у Панчеву бити нових улагања „ЗФ Србија“, тиме пре што ова немачка компанија четврти пут инвестира у Србији. То привредно друштво ће до краја 2027. године у Панчеву отворити 589 нових радних места и инвестирати 238 милиона евра, док ће инвестиционим пројектом у Новом Саду запослити 370 радника и до краја 2025. године уложити преко 6,7 милиона евра. Нова улагања везана су за проширење производног програма електронске опреме за моторна возила на постојећој локацији у Панчеву, као и за сервисни центар у Новом Саду.

Представници  “ЗФ Србија” потписали су прошле године уговор са директором Научно - технолошког парка у Новом Саду Небојшом Дракулићем, а реч је о развојно - истраживачком центру, који обухвата канцеларије, лабораторије и просторије за тестирање.

Немачка компанија “Цет – Еф ” отворила је половином 2019. године, у Северној пословној зони у Панчеву, фабрику за производњу ауто - делова и компоненти за ауто - индустрију, бродове и железницу.  Инвестиција ЗФ - а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра. У другој фази улагања ЗФ је одредио додатна средства од 35,6 милиона евра за изградњу и опремање ЗФ Србија инжењерског центра, који  се простире у Панчеву на 3.000 квадратних метара канцеларијског и конференцијског простора. Мултидисциплинарни инжењерски тим у овом развојном центру бави се развојем система нових производа дивизије е - мобилности, дизајном погона са електричном вучом, развојем погонских осовина, те софтверском калибрацијом, тестирањем и валидацијом. У склопу тест - центра, у који је уложено 20 милиона евра савремене опреме за тестирање, налази се 16 испитних просторија за испитивање и верификацију електричних машина, испитивање издржљивости и перформанси, као и валидацију целокупног система.

Улагања вредна 320 милиона евра се односе на Панчево, Нови Сад, Вршац, Крагујевац, Чачак, Ваљево и Стару Пазову

У јануару 2021. године, започети су први тестови у овом, најсавременијем истраживачком центру у Србији, који је потом пуштен у рад. ЗФ Србија у Панчеву заједно са центром за истраживање и развој запошљава близу 1.000 људи. Локација на којој се налази фабрика и истраживачки центар простире се на девет хектара у северној индустријској зони Панчева. Чине је 58.000 метара квадратних производног погона и развојни центар на укупно 6.500 квадрата.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је отварању овог  истраживачког центра, изразивши очекивање да ће наша држава одатле, заједно са немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије.

- Овде сам видео невероватну посвећеност младих људи са којима сам разговарао, сви су веома добро обучени и припремљени. Када уђете у просторије развојног центра, као да сте ушли у најсавременију фармацеутску компанију и најбоље опремљену апотеку - рекао је тада Вучић и додао да је видео и мерцедес и волво на хибридни и електрични погон, који не би постојали да није било учешћа Србије. - Поносан сам на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар - навео је председник, истичући да су они који раде у немачкој компанији ЗФ у Панчеву, који стичу нова знања и вештине, наш ресурс, снага и будућност земље. Додао је да је ЗФ, када је најавио градњу компаније, сам најавио да желе да развијају истраживачки центар, при чему је Вучић изразио уверење да ће наставити да инвестирају у нашој земљи. То, каже, подиже цео град и  мења његову структуру на најпозитивнији начин.

ЗФ ће до краја 2027. године у Панчеву отворити 589 нових радних места и инвестирати 238 милиона евра, док ће инвестиционим пројектом у Новом Саду запослити 370 радника и до краја 2025. године уложити преко 6,7 милиона евра

- Ови ЗФ мотори су направљени у Србији. Уз немачко знање, то је наших руку дело и зато сам поносан - рекао је Вучић.

Отварање истраживачког центра у Новом Саду  озваничено је прошле године потписивањем уговора са НТП Нови Сад

Отварање истраживачког центра центра у Новом Саду  озваничено је прошле године потписивањем уговора са НТП Нови Сад којем су присуствовали председница Владе Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Најављено је да ће инжењери у развојно - истраживачком центру ЗФ - а Новом Саду имати прилику да раде на развоју нових генерација светски признатих производа из области електромобилности, који се налазе под хаубама водећих светских аутомобилских брендова. Тада је саопштено да ЗФ планира на новосадској локацији да запосли 150 инжењера током наредних месеци.


Инвестиције у „Белт”, „Неопланту” и „Дијамант”

На списку најсвежијих инвестиција је улагање „Екомекса“ у изградњу објекта за производњу пржене кафе у Старој Пазови. До краја следеће године отвориће 30 нових радних места и уложити 4,8 милиона евра у  тај производни објект.

„Свислион Таково“ ће инвестирати у аутоматизацију постојећих капацитета за производњу чоколаде, кекса и бисквита у Вршцу. Реч је о њиховој другој инвестицији у Србији, а план је да до краја 2022. године заврше аутоматизацију и уложе 1,6 милиона евра.

До краја августа  очекује се закључивање нових уговора о реализацији инвестиционих пројеката са четири улагача са којима су преговори завршени, а који се односе на прехрамбену индустрију „Белт“, „Неопланта“, „Дијамант“, као и аутоматизацију производног процеса у производњи фармацеутских производа.


Министарка Анђелка Атанасковић поручила је да Министарство привреде с посебном пажњом истиче реинвестиције, јер нова улагања истих привредних друштава представљају потврду привредне и политичке стабилности Србије и стабилности инвестиционог амбијента.

        С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести