Зиђин: У унапређење Топионице и рафинације уложено 315 милиона долара

БОР: Компанија Србија Зиђин Копер је упркос изазовној 2022. години успела да оствари планиране циљеве, а  један од најважнијих пројеката је био унапређење и реконструкција борске Топионице и рафинације (ТИР), у коју је уложено 315 милиона долара, изјавио је заменик генералног директора задужен за финансије  Ли Јиангтао.
1
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Борска Топионица и рафинација ће испуњавати све стандарде Европске уније, истакао је Ли у изјави за Тан‌југ.

Он је подсетио да је у 2022. години дошло до пада цена метала, пандемије и прекида ланца снабдевања изазваног ратом Русије и Украјине и навео да да је као резултат тога приход компаније Србија Зиђин Копер у претходној години смањен за око 14 одсто у односу на 2021.

"Процењивали смо приход на око милијарду долара, али је све то утицало на смањење. Истовремено, суочавамо се и са повећањем трошкова производње изазваним високом глобалном инфлацијом. Цене многих наших потрошних материјала, попут челичних кугли и дизела, порасле су за више од 20 до 30 одсто", истиче Ли.

Ипак, наглашава да је Србија Зиђин Копер у протекле четири године завршила инвестиције које су подразумевале изградњу нових погона и надоградњи старих система у износу од 1,9 милијарди долара.

"То је много више од инвестиционе обавезе од 1,26 милијарди долара у року од шест година, дефинисаних стратешким Споразумом између Владе Србије и Зиђин групе. Од тога, више од 315 милиона долара уложено је у реновирање и унапређење ТиР-а и ускоро ћемо видети једну напредну рафинацију која испуњава све стандарде Европске уније", поручио је Ли.

 Додаје да као један од кључних параметара привредних активности види плаћање пореза, намета и доприноса компаније који износи 425 милиона долара. 

"Процењујемо да ће у наредне три године износ плаћања пореза, намета и доприноса бити 490 милиона америчких долара", каже  заменик генералног директора задужен за финансије Србија Зиђин Копер.

Као подршку инвестиционим активностима, додаје Ли, поред докапитализације од 350 милиона долара од Зиђин Групе, компанија  Србија Зиђин Купер обезбедила је и кредите у износу од 1,48 милијарди долара.

"Од тога, 738 милиона долара финансирала је Зиђин Група, а остатак је добијен од међународних банака уз гаранцију Зиђин Групе. Нема сумње да се наш замах раста у великој мери ослања на константну подрску Зиђин Групе", поручио је он.

План за 2023. годину је, према његовим речима, добијање још 480 милиона долара, како би проширили инвестиције. 

"Уверени смо да ће уз подршку акционара, запослених и свих осталих заинтересованих страна, Србија Зиђин Копер остварити одрживи развој и успех у наредним годинама", закључио је Ли Јиангтао.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести